Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Хисаря се открива българският събор "Хайдут Генчо"

| обновено на 01.07.17 в 10:15

Българският събор „Хайдут Генчо“ се открива край Хисаря днес и ще продължи до неделя. Съборът се провежда за втора поредна година и едно от най-мащабните и родолюбиви събития в България. Целта му е съхраняване на традициите, родовата памет и националната ни идентичност.

Хайдут Генчо е героят, борил се за освобождението на Хисаря и региона от турските поробители. Той е бил начело на четата на местните войводи от Момина баня. Техните боеве с башибозука ще бъдат пресъздадени чрез възстановка от сдружение „Хайдути“ на огромна импровизирана сцена. Тя е на мястото, където е поставена паметна плоча в чест на героите. Предстои изграждането на огромен паметник на хайдут Генчо, който ще бъде поставен в Момина баня, от където той е бил родом.

Възстановката „Хайдут Генчо“ ще бъде представена на втория ден на събора и ще започне в 19 часа. Членовете на сдружение „Хайдути“ ще са облечени в автентични носии и ще носят оригинални, старинни оръжия.

За участие в събора в местността „Дюлите“ пристигат хиляди самодейци от всички краища на България. Ще има конкурс за автентична носия, джигитовка, нестинарски танци, кукери, пехливански борби. Майстори ще демонстрират своите умения в различни занаяти. И през трите дни на събора ще има изпълнение на български музикални инструменти, ще се пеят песни, ще се играят народни хора, ще се чуват клетви за освобождението на Родината.

Единственото условие за участие в събора е всички да бъдат облечени в народни носии. Тези, които нямат носия, могат да си наемат на място. Входът е 10 лева за трите дни, а за местните жители е безплатно.

Приходите от събора ще бъдат вложени в изграждането на паметника на хайдут Генчо. 

Всеки, който желае, може да подпомогне финансово благородната инициатива. 

Банка ДСК – клон Хисаря, IBAN BG30STSA93000023523893, BIC: STSABGSF, Сдружение Хайдути.

Интервюто с Анко Лаловски е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.