Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обяви:

Срещу Полша днес започва процедура за нарушение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещу Полша днес започва процедура за нарушение, обяви ЕК. Мярката се задейства веднага щом в полския държавен вестник беше обнародван новия спорен Закон за организация на общите съдилища в страната.

Още в сряда Еврокомисията обеща наказателни процедури заради два от четирите съдебни закона, които президентът на Полша отказа да блокира с вето.

Законът за организация на общите съдилища противоречи на европейските стандарти, смята Брюксел. На министъра на правосъдието се дават изключителни правомощия да уволнява и назначава председатели на съдилища, както и да удължава техния мандат при достигане на пенсионна възраст. Това застрашава независимостта на съдебната система, посочват от Еврокомисията.

Чрез закона управляващата в Полша партия Право и справедливост въвежда и дискриминация при пенсионирането на съдиите – жените се задължават да се пенсионират на 60, а мъжете на 65 годишна възраст. Това е в противовес както на Договора за функциониране на ЕС, така и на конкретна директива за половото равенство в трудовите отношения, пише още във формалното уведомление, което днес е изпратено но Варшава.

Властите имат 1 месец да отговорят преди задействането на втора фаза на наказателната процедура. Във финалния стадии Еврокомисията може да поиска от Съда на ЕС да наложи финансова глоба на страната.

В същото време зам.председателят Франс Тимерманс е изпратил ново писмо до полския външен министър с покана за среща относно по-тежката процедура, която застрашава Полша заради системната заплаха за върховенството на закона. Комисията обеща ако няма диалог за оттегляне на съдебните реформи, през септември да задейства член 7 от договора на съюза. Той може да доведе до лишаване правителството на Полша от право на глас в Съвета на  ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ярослав Качински: Правителството на Полша възнамерява да децентрализира медиите

Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" заяви, че правителството възнамерява да децентрализира медиите, след като завърши реформата в съдебната система. Ярослав Качински не даде подробности, но в предишни изявления е..

публикувано на 28.07.17 в 07:42
Протестиращи срещу правителството в Полша

Ще наложи ли ЕК санкции на Полша

Журналистът Боян Станиславски коментира в ефира на „Хоризонт“ сигналът, отправен от Европейската комисия, която е готова да наложи санкции на Полша заради напрежението около съдебното законодателство, въвеждано от управляващата партия "Право и..

публикувано на 27.07.17 в 12:05
Вера Йоурова

Вера Йоурова: Еврофондовете за Полша не могат да бъдат орязани заради промените в правосъдието

Еврофондовете за Полша не могат да бъдат орязани заради спорните промени в правосъдието, обяви в Брюксел ресорният комисар Вера Йоурова . Тя обаче ще настоява в следващият бюджет на ЕС да бъдат поставени критерии за върховенство на закона преди да се..

публикувано на 25.07.17 в 18:29
Маргаритис Схинас

ЕК ще обсъди развитието на ситуацията в Полша на следващото си заседание

Европейската комисия не пожела да коментира по същество решението на полския президент Анджей Дуда да наложи вето на спорните правосъдни промени в страната.  Говорителят на институцията Маргаритис Схинас обясни, че комисарите ще обсъдят развитието на..

публикувано на 24.07.17 в 14:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ...

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление,..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са..

публикувано на 13.07.24 в 14:01