Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековният фестивал "Бъдинъ" се провежда за пети път във Видин

Снимка: Цецка Цокова

За пети път във Видин се провежда Средновековният фестивал "Бъдинъ". По време на него ще има демонстрации на сражения, представяне на бита и обичаите от епохата. На събитието участва група за исторически възстановки от град Свищов.

Идеята ни е всяка година да се акцентира върху важни моменти от средновековното развитие, които са се отразили и у нас, каза старши експертът по туризма в общинската администрация Цецка Цокова. Новото ще бъде ритуал на християнско кръщение, сключването на договор, анимацията за деца.

За втори път на фестивала ще гостува група "Феникс" от град Козлодуй, която ще представи магията на огнения танц на откритата сцена.

Утре програмата ще бъде от 10 до 15 часа, а закриването ще е с демонстрация на военен ритуал в крепостта "Баба Вида".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десет нелегални мигранти са задържани на ГКПП "Дунав мост" при Русе

Десет нелегални мигранти, скрити в каравана, са задържани на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе, съобщава БТА.  Автомобил с каравана с румънска регистрация пристигнал около 7.00 часа..

публикувано на 07.09.24 в 15:56

Зеленски подготвя план за мир

В интервю за италиански медии президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че подготвя план за мир. Той участва на ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети" в италианския град Чернобио. Володимир Зеленски се срещна в Чернобио с премиера на Италия Джорджа Мелони, след което даде интервю за централните ежедневници..

публикувано на 07.09.24 в 15:20

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна

Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.    Олександър се надява да открие..

публикувано на 07.09.24 в 14:05

Мелони: Италия няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че страната й няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна. Това според нея, е избор от национален интерес. "Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна“, каза Мелони след среща с украинския президент Володимир Зеленски,..

публикувано на 07.09.24 в 14:04
Самуил Петканов

Самуил Петканов: Да си направим две държави в една! С два парламента и две конституции

Възходът на всеки политик се е случил, ако не с помощта, то поне с благоволението и усмивката на "Не! Новините". Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Самуил Петканов, създател на сатиричния сайт. "Те са фалшиви новини, но са базирани на истински лица, събития, процеси . Целта е да са сатирични, да разсмиват, да показват..

публикувано на 07.09.24 в 14:03
Киър Стармър

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит. Говорейки пред репортери на конференцията на..

публикувано на 07.09.24 в 14:01

Патриарх Даниил отслужи света литургия за 6 месеца от кончината на Неофит

По повод шест месеца от кончината на патриарх Неофит в софийския митрополитски храм "Света Неделя" беше отслужена Архиерейска заупокойна литургия. Десетки вярващи се помолиха по повод шест месеца от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които се навършват на 13 септември: Русенският митрополит Неофит беше избран за..

публикувано на 07.09.24 в 14:00