Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България осъжда шестия ядрен опит на Северна Корея

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения от Корейската народно-демократична република шести по ред ядрен опит.

Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на Международната агенция за атомна енергия. Това се казва в съобщение от пресцентъра на министерството. От там призовават Пхенян да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, като изпълни в пълна степен своите международни ангажименти.

Междувременно от Международната агенция по атомна енергия обявиха, че ядреният опит е акт, пораждащ изключително голямо съжаление. Това е действие, извършено при пълно пренебрегване на международните изисквания, заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано.

По-рано Япония, Южна Корея и Китай също осъдиха ядрения опит. Южна Корея обяви, че ще иска нови, по-мощни санкции, за да изолира напълно Пхенян.

От руското външно министерство осъдиха опита и призоваха всички страни незабавно да се върнат към преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров. Това, според Москва, е единственият изход от ситуацията.

Преди минути френският президент Еманюел Макрон призова международната общност да реагира "с възможно най-голяма твърдост" на новия ядрен опит на Северна Корея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит, предизвикал силни земетресения

Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба. Броени часове преди съобщението за шестия севернокорейски ядрен опит в района беше регистрирано силно земетресение.  В съобщение, прочетено от дежурния новинар по севернокорейската..

обновено на 03.09.17 в 12:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 1500 детски градини и училища могат да получат средства от МОН по проект "Силен старт"

Близо 1500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование са одобрени и могат да получат финансиране за дейности в подкрепа на децата и семействата по проект "Силен старт" на Министерството на образованието и науката...

публикувано на 20.05.24 в 16:28

Плевен чака 1,5 млн. лева от държавата за щетите от пороите

Община Плевен очаква помощ от държавата за справяне с последиците от природното бедствие на 8-и май.  1,5 млн. лева са необходими за спешен ремонт на разрушени улични настилки.  Плевен се възстановява след снощната буря Бурята нанесе щети,..

публикувано на 20.05.24 в 16:17

Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите

Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли. Социалната..

публикувано на 20.05.24 в 16:14
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Столичните ВУЗ-ове реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда..

публикувано на 20.05.24 в 16:03

Акция срещу купуването на гласове в София

Трима души са задържани в София при полицейска операция срещу купуването на гласове. Акцията е проведена в три столични квартала.  Проверявани са търговски обекти в кварталите "Христо Ботев", "Модерно предградие" и "Филиповци".  Повече информация се..

публикувано на 20.05.24 в 15:56
Джулиан Асандж

Британски съд разреши на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще може да подаде нова жалба срещу екстрадирането му в САЩ, постанови Върховният съд на Обединеното кралство. Джулиан Асандж получи разрешение да обжалва заповедта да бъде изпратен в САЩ, за да бъде..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Служебният премиер Димитър Главчев.

Премиерът Главчев е възложил на ДАНС проверка по казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в парк "Витоша", съобщават от правителствената..

публикувано на 20.05.24 в 15:24