Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за есе "Децата с увреждания сред нас"

Снимка: Надежда Цекулова

Конкурс за есе на тема „Децата с увреждания сред нас“ се проведе в област Добрич. Негови организатори са международната неправителствена организация „Лумос“ и Младежкият център в град Добрич „Захарий Стоянов”.

Журито е разгледало творбите на 27 деца от Каварна, Тервел, Балчик и Добрич. Ръководителят на Фондация "Лумос" в Добрич Снежана Ванкова отбеляза, че темата е трудна и доста често провокира трудни въпроси без еднозначен отговор. Младежите обаче са успели да покажат по най-добрия начин своето отношение към децата с увреждания и наистина са впечатлили журито със своите разсъждения.

Международната неправителствена организация „Лумос“ от години полага усилия за реформирането на услугите за деца в неравностойно положение, като целта е всички деца да получат своя шанс да растат в семейна среда. От години фондацията се е занимавала и с един от най-печално известните в България дом за настаняване на деца с увреждания в Крушари, област Добрич, който вече е в историята. По думите на директора на клона на фондацията в България Бисер Спиров, за да се промени целият процес, не е достатъчно само да се затворят тези институции, трябва да се промени и отношението на обществото.

Силвия Веселинова от Младежкия център споделя, че това е първата инициатива на фондация "Лумос", на която Добрич е не просто домакин, но и партньор.

Литературният конкурс е бил истинско предизвикателство за журито, тъй като темата е нестандартна и обвързана с много емоции. Това споделя Мария Методиева от фондация „Николай Чудотворец“. Допълва, че за първото място журито е било категорично и е определило за победител Марина Иванова от Тервел. Тя пък споделя, че темата за децата с увреждания я вълнува от съвсем малка.

Елизавета Млечкова от Каварна, чието есе е класирано на второ място, е на мнение, че децата с увреждания все повече не са скрити, а са сред нас и това е хубаво.

Третата награда е връчена на Стефани Маринова, за която изолирането на хората с увреждания е изключително погрешно и в ръцете на младото поколение е това да бъде променено.

С авторите на наградените есета и организаторите на самия конкурс се срещна кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петролът продължава да поскъпва

Петролните котировки продължават да растат на фона на покачващото се напрежение в Близкия изток, което може да доведе до нарушаване на доставките на петрол, предаде Ройтерс. Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, поскъпнаха с 80 цента до 74 долара и 70 цента за барел Котировките на американския лек суров петрол се..

публикувано на 03.10.24 в 09:55

Поредно заседание на ВСС без номинации за главен прокурор

И на третото поредно заседание на Висшия съдебен съвет - с възможност да се правят предложения за главен прокурор, номинации няма. Последното заседание за внасяне на кандидатури е следващият четвъртък. Номинации могат да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър, но Мария Павлова вече обяви, че няма да се..

публикувано на 03.10.24 в 09:52

5 бързи производства за престъпления против политическите права на гражданите в Кюстендилско

Под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил се провеждат действия по разследване на извършени престъпления против политическите права на гражданите. Образувани са пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. В рамките на водените производства е установено, че в гр. Кюстендил, гр. Дупница и..

публикувано на 03.10.24 в 09:50
Елена Поптодорова

Елена Поптодорова: Най-лошият сценарий е регионална война в Близкия изток, която да трае дълго време

Най-лошият сценарий е регионална война в Близкия изток, която да трае дълго време . Такава прогноза направи в ефира на БНР Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ. " Докато се изтощят силите. Тя ще премине през силните военни машини на Израел, но и на Иран. Близките дни и часове ще определят дали там ще се развие такава война"..

публикувано на 03.10.24 в 09:45

Германия отбелязва Деня на единството

Денят на германското единство ще бъде отбелязан днес с церемония в северния германски град Шверин, но също и с демонстрации на много места в страната от движението "Никога повече война", предаде ДПА. Всяка година различен германски град става домакин на официалната церемония, която отбелязва датата на обединението на Германия през 1990 г...

публикувано на 03.10.24 в 09:24
Доналд Тръмп

Тръмп действал в лично качество, когато се е опитвал да подмени резултатите от изборите през 2020 г.

Специалният прокурор Джак Смит, който разследва делото срещу Доналд Тръмп за опити за незаконна подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., твърди в публикуван нов документ, че републиканецът е действал в качеството си на частен кандидат, а не като президент на САЩ и следователно не може да се възползва от президентския имунитет. В..

публикувано на 03.10.24 в 09:16

Все още откриват млади жени от големи градове в напреднал стадий на рак на гърдата

В месеца за профилактика на рака на гърдата Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" провежда безплатни прегледи всеки работен ден от 14.30 до 17.30 часа , след предварително записване на телефони 02 943 24 90 и 02 943 24 81. Прегледите ще продължат през целия октомври. " Все още откриваме твърде млади жени от големи градове в..

публикувано на 03.10.24 в 09:07