Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Юлен": Ще минат поне 2 години, преди да започнем да строим втората кабинка

| обновено на 04.01.18 в 17:40
Снимка: БГНЕС

При изграждането на втори кабинков лифт над Банско ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната. Това уверение са дали кметът на Банско Георги Икономов и представители на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". Те се срещнаха с министъра на околната среда и водите Нено Димов и са представили идейния проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите.

Концесионерът на ски зоната в Банско разчита, че ще може да започне изграждането на втори кабинков лифт над Банско най-рано след две години:

Ние имаме две екологични процедури, които ще преминат през пълно съдебно обжалване. Една съдебна процедура на две съдебни инстанции е не по-малко от 1 година. Тоест, ще има едни две пълни години (преди да може да започне реализация на инвестиционното намерение), тъй като нашият закон допуска тези процедури да бъдат обжалвани от неправителствени екологични организации, каза представителят на концесионера адвокат Петър Петров след срещата с Димов.

Представителят на концесионера декларира, че няма никакво намерение за изграждане на леглова база на територията на Национален парк "Пирин". Според него проектът за втора линия до Чалин валог и Шилигарника е оптималният вариант, който ще реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски зоната.

Димов по-рано уточни, че иска пряко да се запознае с инвестиционното намерение на концесионера, за което до този момент е запознат само от медиите.

Очакванията ми са да получа малко повече информация върху този, да го наречем, идеен проект, който мина в медиите. Все пак мисля, че е редно да получа информацията директно от концесионера, а не през медиите.

Протестът е нормална форма и е част от демокрацията. С тези думи министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира готвените за тази вечер протести срещу новия Устройствен план на парк "Пирин" и намеренията за строителство на втори кабинков лифт над Банско.

По-рано днес Димов коментира и провелия се референдум за добив на природен газ в община Генерал Тошево, министър Нено Димов отбеляза, че няма да се бърза с издаването на Оценката за въздействие върху околната среда. Той посочи, че се очакват становища от осем институции, които ще бъдат взети предвид в доклада по ОВОС. На допитването с голямо мнозинство жителите на общината се обявиха срещу добива на газ.

Инвеститорът е прав, че референдумът не е задължителен при гледането на оценка за въздействие върху околната среда, но сигналите, които сме получили и становищата, които очакваме, ще бъдат взети предвид по време на процедурата за приемането на доклада по ОВОС. Вариантите са четири. Първото е да не се одобри инвестиционното намерение. Второто е да се върне за преработване. Третото да се върне за доработване и четвъртото е да се одобри.

Премиерът Бойко Борисов препоръча на министрите на енергетиката, на земеделието и на околната среда и водите да намерят решение по казуса с проекта за добив на газ в община Генерал Тошево.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

„Окото“, Най-малкото езеро в Бъндеришкия циркус в Пирин

Владимир Иванов: Решението на МС за строеж в НП „Пирин“ трябва да се върне

Променени са режими и правила в Национален парк „Пирин“. Начинът, по който са променени, е много ясен – отслабва се защитата на парка и се допускат възможности за различни видове строежи и за различни видове намеси, за достъп на тежка техника, което..

публикувано на 04.01.18 в 16:57

Генерал Тошево се обяви срещу добива на природен газ в Добруджа

96,91% от гласувалите над 6600 граждани на община Генерал Тошево се обявиха срещу добива на природен газ в Добруджа на местен референдум, който беше свикан от местната власт след масови протести. Избирателната активност при допитването е над 52 процента...

обновено на 18.12.17 в 11:32
Бойко Борисов и Валентин Димитров

По казуса за добив на газ в Генерал Тошево: Основен приоритет на правителството е здравето на хората

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов , на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов спешно да намерят решение на въпроса с добива на природен газ в Генерал..

обновено на 03.01.18 в 17:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43