Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Ташев: Връщат се времената на поръчковите убийства

Димитър Зоров: В млечния бранш няма голям хляб, за да се стига до убийства

Снимка: БГНЕС

Уви, за съжаление, годината започва така – от цяла седмица се прехвърляме от криминални теми на криминални теми. Това каза в предаването "12+3" журналистът Стефан Ташев в коментар на убийството на бизнесмена Петър Христов. Като определи случилото се като чисто поръчково убийство, Ташев посочи:
     

Става дума за директно поръчково убийство на известен бизнесмен. Това престъпление е изключително нагло - посред бял ден, на оживено място, изстрели от кола…

Според журналиста, МВР сякаш изостава от престъпността:

Две жестоки убийства се случват в рамките на една седмица…Прекалено нагло е посред бял ден да се убиват хора в центъра на София.

Има очевиден недостиг на качествени хора в МВР и това се усеща, отбеляза Ташев:

Сякаш го бяхме позабравили този сюжет – с убийства на хора посред бял ден, но очевидно се връщат към момента.

Стефан Ташев припомни още, че неразкритите поръчкови убийства са над 150.

Относно развръзката на случая с жестокото убийство в Нови Искър и откритото тяло на издирвания като извършител Росен Ангелов журналистът допълни:

За мен остава все пак малко неясно как този човек уби сам 6 души, въпреки че сега го изкарват българският Рамбо. Сякаш нещо се напасва впоследствие.

Системата на издирвания в България с тази методика от 60-те години няма как да продължи да работи в МВР, категоричен бе Ташев:

Да се измислят подзаконови промени, ако трябва. Ако трябва - това е мое мнение, разбира се - да се намерят частни структури, които да свършат тази работа на държавата, защото държавата не умее. Както е в доста държави западни и в Съединените щати - така наречените "ловци на глави", те да ги издирват тези хора срещу заплащане, след като държавата не умее, няма капацитет да свърши тази работа и тук престъпници се разхождат на свобода.

Пред "Хоризонт" Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите изключи вероятността убийството да е свързано с дейността на простреляния бизнесмен, защото по думите му в този бранш няма голям хляб, за да се стига до убийства:

Изключвам тази вероятност, защото млечният бранш, и особено преработвателният, от няколко години в него не се реализират печалби и не е интересен, за да формира печалби и оттук - да има някакви големи разпределения на пари, пазар и така нататък.

Запитан какъв знак е мястото на убийството, Димитър Зоров каза:

За мен това е много лоша новина, няма значение на кого се е случило. Това не са добри сигнали. Не че не се случва в другите страни, навсякъде по света се случва. Но в края на краищата държавата е тази, която с разследващите си органи трябва да пресече, ако има такава тенденция към възобновяване на нещо, което беше характерно допреди десетина години.

В звуковите файлове темата е разгледана и през коментарите на актьора Владислав Карамфилов - Влади Въргала и Красимир Горсов, които са лични приятели с бизнесмена Петър Христов.

Всички мнения можете да чуете от звуковите файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Йово Николов

Йово Николов: Конспиративните теории ни хвърлят в крайности

Като  любопитна фигура, един от героите на прехода и емблематичен бизнесмен определи ж урналистът Йово Николов убития днес в столицата бизнесмен Петър Христов . В интервю за предаването "Нещо повече" той припомни: Имаше и преки връзки..

публикувано на 08.01.18 в 16:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК решава за имунитета на Ибрямов

В Централната избирателна комисия е постъпило искане за сваляне на имунитета на задържания снощи със 100 000 предварително белязани лева кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Комисията ще го обсъди на заседанието..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

"Евробарометър": Мнозинството българи виждат ползата от членството в ЕС

Поскъпването и разходите за живот са основната причина, мотивирала българите да гласуват на европейските избори. Това показват резултатите от проучване на "Евробарометър", оповестени днес. Анкетирани са над 26 000 души на възраст 15 и повече години..

публикувано на 03.10.24 в 12:56

Отлага се доставката на двата нови медицински хеликоптера у нас

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо". От..

публикувано на 03.10.24 в 12:24
Джейхан Ибрямов

Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"?

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени..

публикувано на 03.10.24 в 12:13
Иван Таков, председател на Комисията по транспорт в СОС

Три комисии в СОС решиха: Отпускат над 18 млн. лв. за столичния градски транспорт

След общо заседание комисиите по транспорт, финанси и икономика в Столичния общински съвет решиха да отпуснат над 18 милиона лева на столичния авто- и електротранспорт. Председателят на комисията по транспорт Иван Таков информира как ще бъдат..

публикувано на 03.10.24 в 12:03

ЕК отпуска допълнителни 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

Европейската комисия отпуска допълнително 30 млн. евро хуманитарна помощ на най-нуждаещите се в Ливан на фона на сблъсъците между радикалната групировка "Хизбула" и Израел.  Помощта има за цел да осигури спешно храна, подслон и здравни грижи,..

публикувано на 03.10.24 в 11:56

Къде има акции на МВР срещу купуването на гласове?

Продължават акциите на МВР срещу купуване на гласове. Днес такива текат на няколко места в страната. 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Във Варна има задържани. Акцията е започнала през изминалата нощ в..

публикувано на 03.10.24 в 11:54