Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Димитров, Уикимедия: Трябва да се научим да разпознаваме фалшивите новини

Снимка: архив

Феноменът „фалшиви новини“, т.е. съзнателното създаване и разпространение на грешна информация и представянето ѝ под формата на новини става все по-често срещан в ежедневието ни и в Европа имаме основателни опасения, че това е една слабост на нашите общества, която може да бъде използвана с цел манипулация на общественото мнение и в ущърб на обществения интерес. Това каза Димитър Димитров от Уикимедия по повод днешната среща в Брюксел на Експертната група на високо равнище, избрана да консултира представители на Европейската комисия при разработването на стратегия за справяне с фалшивите новини и при предприемането на мерки за справяне с разпространението на онлайн дезинформация.

Димитров, който е избран за член на групата, отбеляза, че нейната цел е да дефинира проблема по-ясно и да обсъди дали има работещи мерки, които могат да се предприемат за намаляване уязвимостта на общностите в Европа.

Като цяло мерките могат да бъдат категоризирани в три типа: блокиране и триене на фалшивите новини, конкуренция, т.е. създаването на все повече качествени медии, медии, които споделят факти и аргументират върху факти и трета категория от мерки – бих я нарекъл „образование“. Според мен първата категория триенето или блокирането на фалшивите новини няма да доведе до успех – това е нещо много краткосрочно, което, ако се реши да се пробва, няма да решиш същинския проблем. Наличието на качествени медии, разбира се, е много важно и това е някаква стъпка, в която трябва неминуемо да инвестираме, но според нас от Уикимедия и според мене лично най-важното нещо, което можем да направим, е да инвестираме много в образование. Каквото и да си говорим, за да преодолеем този проблем, ние трябва да се научим – нас самите и нашите деца – да разпознаваме какво е това фалшива новина. Ние трябва да разпознаваме какво е достоверен източник и трябва да се научим критично да четем информацията, която ни се предоставя.

Заедно с това според него е необходимо обществото да се научи да води обществен дебат, който разчита на фактите и обществен дебат, който се опитва да намери консенсус.

Димитров признава, че някои езикови версии или части на Уикипедия не съдържат достатъчно достоверна информация:

При Уикипедия важи това, което важи за обществото като цяло. Само ако имаме достатъчно добронамерени хора, достатъчно критична маса от хора, които искат да вярват и искат да си говорят с факти, само тогава ще имаме едно общество, медии и обществено пространство, в което ще си водим дебати, базирани на факти. Ако го няма това, тази критична маса, тогава това няма да е така. И мисля, че това е част от причината, заради която съм поканен в тази работна група – защото мога много точно да кажа, че има много успешни езикови версии на Уикипедия, но има и неуспешни езикови версии на Уикипедия.

Той бе категоричен, че българската версия на Уикипедия е от добрите:

Има тук-таме проблеми с определени статии, които задължително трябва да бъдат подобрени, но определено българската Уикипедия сме една от уикипедиите, в които критичната маса е достатъчно голяма, за да доставя положителен материал на читателя.

Димитров се обяви за медиен плурализъм и отбеляза, че ограничаването му вреди на способността за критично мислене на обществото.

В заключение членът на Експертната група на високо равнище, избрана да консултира представители на Европейската комисия при разработването на стратегия за справяне с фалшивите новини, отбеляза, че е необходимо да има повече организации или институции, които правят така наречения „факт чекинг“ (бел. на ред. „проверка на фактите“) и това не е работа на държавата, а една от задачите на обществените медии.

Той припомни, че още преди няколко години към Европейската комисия е създадена работна група, която проверява за наличието и разпространението на фалшиви новини в медиите в Европа:

Мога да ви прочета списъка. В България ясно определени като „фейк нюз“, като разпространители на фалшиви новини са „ПИК“, „БЛИЦ“, „24 часа“ и Труд“. Това е според Европейската комисия и нейната работна група по темата.

Запис на разговора с Димитър Димитров от Уикимедия можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Експертната група, която съветва ЕК как да противодейства на фалшивите новини, се събира на първа среща

В Брюксел се събира на първа среща експертната група на високо равнище, която съветва Европейската комисия как да противодейства на фалшивите новини. В групата са включени представители на гражданското общество, социалните и новинарски медии, онлайн..

публикувано на 15.01.18 в 08:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15