Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: България ще работи за преодоляване на разногласията по реформата на Дъблинския регламент

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

България ще работи за преодоляване на разногласията по реформата на Дъблинския регламент, който урежда даването на убежище на нелегални имигранти. Това ще стане чрез диалог със страните от Вишеградската четворка, заяви в Страсбург премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

С повече такт, с повече дипломация, с отчитане и на едното, и на другото - в диалог. Аз мога да си говоря и с едните, и с другите. Живял съм и в социалистическа държава, знам какво беше и мисля, че това е пътят. Без Вишеградската четворка Европа няма да е същата. Те са не само естествен, а жизнено важен елемент в обединена Европа.

По-рано Борисов представи в Европарламента основните приоритети на Българското председателство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов призова да бъде даден ясен план за присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС

В речта си премиерът настоя за продължаване на миграционното споразумение с Турция и повдигна въпроса за нормализиране на отношенията с Русия.  Близо час и половина продължи дебатът в Европейския парламент по българските приоритети. В изказването си..

обновено на 17.01.18 в 14:55
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Борисов получи голяма подкрепа в Страсбург

Речта на премиера Бойко Борисов пред Европейския парламент в Страсбург, в която той изложи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС,  затвърждава рамката на външнополитическите приоритети, които Борисов и това правителство си..

публикувано на 17.01.18 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, 17 октомври 2024 г.

Зеленски: Нашият план е да укрепим Украйна, да бъде много силна

Украинският президент Володимир Зеленски определи плана си за победа като "план, който не зависи от Русия. На влизане в Европейския съвет той заяви: "Нашият план е да укрепим Украйна - да бъде силна, готова за дипломация или каквото и да било...

публикувано на 17.10.24 в 12:13
Димитър Главчев

Главчев: Отчитаме 70% спад на опитите за нелегална миграция спрямо миналата година

Със 70 на сто са спаднали опитите за нелегална миграция у нас спрямо миналата година - това каза на влизане в Европейския съвет премиерът Главчев. Миграцията е сред основните теми, които ще разискват на днешното си заседание европейските лидери в..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

ВСС стартира процедурата за избор на председател на ВАС

Въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и председател на Върховия административен съд, мнозинството във Висшия съдебен съвет не само не спря процедурата за избор на следващ титулярен..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Илияна Йотова

Йотова: Процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа

Според вицепрезидента Илияна Йотова процедурата по избор на нов главен прокурор е следствие от провалената съдебна реформа. "Самата процедура за избор на главен прокурор е пряк резултат от провала на авторите на реформата в съдебната система,..

публикувано на 17.10.24 в 11:59
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Поезията в опит за преодоляване на травмите от домашно насилие

Инициативата "Виж ме: Силна и свободна" обединява значими имена от изкуството в обществено-значимата кауза за живот без насилие. В неделя е предвиден разговор по темата в Дома на киното. Поезията за първи път влиза в нашите кампании ,..

публикувано на 17.10.24 в 11:40

Милен Митев е изборът на СЕМ за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР.  Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова.  Един глас получи..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

250 000 лева гаранция за Румен Гайтански

Софийският градски съд определи парична гаранция в размер на 250 000 лева за Румен Гайтански, обвинен по разследването за отпуснат кредит от Българската банка за развитие.  Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест...

публикувано на 17.10.24 в 11:30