Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Грипът ни гълта по 50 лева за лечение, показва проверка на вестник Телеграф. Данните сочат, че над 80 000 българи са повалени в момента от него. Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица. След това ще започне рязък спад, пише Стандарт, цитирайки главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Бунтове зреят в няколко града в страната заради предстоящото сливане на училища и закриване на паралелки, съобщава в. Телеграф. Следващата седмица ще бъде организиран протест във Враца, тъй като общината предвижда в Средно училище Христо Ботев да бъдат закрити профилирани паралелки по история и биология. В други градове, като Сливен, тече цяла битка за това начални училища да не се местят в професионални гимназии и обратното. Решенията на местното регионално управление са породени от идеята на министерството на образованието всички училища в страната да преминат само в една смяна. 

Вестник Стандарт съобщава за поредна схема на ало измамниците. 8-годишно момиченце от Плевен е хвърлило през балкона 5 000 лв. и златни бижута, вярвайки че спасява живота на майка си. Измамниците го излъгали, че тя е блъсната от кола, а парите са необходими за спешната й операция. 

Две искания за смяна на името на връх Мусала е разгледала Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента, информира вестник 24 часа. Гражданин е предложил върхът да се казва Моисей, а областният управител на София-област Илиян Тодоров от "Атака" е предложил името да бъде сменено със Свети Иван Рилски. Постъпило е и предложение град Кърджали да бъде преименуван на Орфей. Исканията за промяна на наименования не са уважени, става ясно от доклада на Комисията.

Рекорден брой участници дефилираха в 27-ото издание на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2018 в Перник, пише Труд. В събитието се включиха 105 български групи и 423 гости от чужбина. Днес атракциите ще продължат до късно вечерта, когато с богата фолклорна програма фестът ще бъде закрит, съобщава Стандарт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар

Предупреждение за евакуация издаде системата BG-ALERT за жителите на села в община Струмяни, първо в Каменица и Кърпелево, заради големия пожар, който избухна в района. Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица В потушаването на огъня са се включили и хеликоптери, на терен с а пожарникари и доброволци, съобщи..

публикувано на 30.07.24 в 15:16

Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Застрашени са жителите на село Каменица и е започнала евакуация. На място е пристигнал и директорът на ГДПБЗН Александър Джартов. Два самолета от планината Славянка са пренасочени към Малешево и са направили обливания в..

публикувано на 30.07.24 в 14:14

КНСБ: Близо милион души в България не могат да си позволят едноседмична почивка

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в..

публикувано на 30.07.24 в 14:06
с. Петрово пожарът в планината Славянка

Полк. о. з. Красимир Петров: От гръцка страна не е разминирано в планината Славянка

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е една от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра в Шумен и беше закрита. Наложително е да се вземат мерки от МО. Това предупреди о. з. полковник..

публикувано на 30.07.24 в 13:54
Хора стоят пред снимките на 12 деца и тийнейджъри, убити при нападението в Маждал Шамс, 30 юли 2024 г. .

Друзки лидери отхвърлиха плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение в събота

Друзки лидери от Маждал Шамс на Голанските възвишения казаха, че отхвърлят плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение тази събота, при което в града бяха убити 12 деца и младежи, предаде Франс прес. По време на посещение на място вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща "суров отговор" на ракетното нападение,..

публикувано на 30.07.24 в 13:41
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Това, което се прави с третия мандат, няма да доведе до успех

Това, което в момента се прави с третия мандат, няма да доведе до успех . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.  "Този парламент е фрагментиран, липсва политическа култура". Той анализира избора на държавния глава ИТН да получи третия мандат. " Поради несъстоятелността на парламентарно..

публикувано на 30.07.24 в 13:09
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила,..

публикувано на 30.07.24 в 13:04