Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в страната притеснени от текст в антикорупционния закон

Снимка: Жоро Александров


Общинските съветници в страната са притеснени от текст в Закона за противодействие на корупцията, който засяга Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това заяви в предаването „Преди всички“ председателят на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети Красимира Германова. Тя обясни:

В Закона за предотвратяване на корупцията има един параграф 19, който прави промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, което ни притеснява общинските съветници. Добавена е точка, където има ограничения общинският съветник да не може да бъде ЕТ, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия. Нас не ни притеснява този факт, че имаме такава забрана или ограничение. Притеснява ни, че в разпоредбата е посочено едно общо понятие за договори с общината, търговски дружества с общинско участие или общински предприятия без да се прави разграничение или конкретизация на тези договори. В общия смисъл е и договор за наем на помещение. Имаме много лични лекари, които са общински съветници – те имат подписани договори за наем за кабинета, в който обслужват местната общност. Понякога това са договори за извършване на ремонтни дейности посредством някаква спечелена поръчка. Такива договори може да бъдат и в курортните населени места и не само, договори, сключени при отдаване на временно преместваеми обекти, договори за търговска площ. Ако общински съветник е съдружник в търговско дружество и той реши да направи някакво дарение на общината или общинско предприятие.

Германова подчерта, че не са против ограниченията, но трябва да бъде конкретизирано точно за какви договори става въпрос. Като друг проблем тя посочи, че никъде не фигурира какво се случва при заварено положение. В 80% от общините към момента има голямо притеснение.

Надявам се да се изяснят нещата в най-кратко време – да имаме информация и да знаем как да постъпим, за да не се окажем в ситуация, в един момент да останем без общински съветници.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 43-годишна жена за упражнено домашно насилие над нейния съпруг. Сигналът в полицията е подадени миналата нощ за семеен скандал в жилище във Велико Търново. Полицейският екип е намерил 52-годишния съпруг с рана на рамото. Установено е, че същата вечер в условията на домашно насилие жената е нанесла..

публикувано на 07.05.24 в 10:12
Снимката е илюстративна

Йоана Маринова: У нас е най-висок ефектът на социалните неравенства върху уменията на децата

България за разлика от другите държави показва най-висок ефект на социални неравенства върху уменията на децата на 15-годишна възраст. Това означава, че пропастта у нас е изключително голяма. Образованието не се дърпа нагоре от една шепа елитни училища. Ние, за да преодолеем неравенствата, трябва да се съсредоточим върху училищата , където..

публикувано на 07.05.24 в 10:08
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание,  Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията...

публикувано на 07.05.24 в 10:06
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах"

Израелската армия обяви, че е поела оперативен контрол над пропускателния пункт "Рафах" на границата с Египет, както и че специални сили проверяват района, предава Ройтерс.  От агенцията уточняват и че повечето хора от града, както и някои международни организации, вече са се евакуирали. Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа..

публикувано на 07.05.24 в 10:01
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих казал,..

публикувано на 07.05.24 в 09:53

Без влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Повечето влакове няма да се движат  днес  в югоизточна Англия, включително по ключови маршрути до и извън  Лондон, след  като машинистите започнаха тридневни непрекъснати стачки срещу националните железопътни оператори. Машинистите, които членуват в профсъюза “ Аслеф“ , стачкуват 24 часа във вс ички  английски  железопътни компании  между..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

От днес: По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 09:40