Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изглеждат "Книги в картини" според Мони Алмалех

До 28 февруари в галерия „Сезони” може да бъде разгледана отдавна замисляната изложба на проф. д.ф.н. Мони Алмалех „Книги в картини“. Той е познат основно с трудовете си в сферата на сравнителното езикознание, теорията на превода, семиотиката и херменевтиката, а мотото на експозицията разкрива неговата многостранност като автор на книги за цвета, при чието оформление използва картини, които той сам създава.

Мони Алмалех се увлича от рисуването още като ученик, а като студент е посъветван от запознати с българската и западната научна и артистична реалност да не завършва академично образование по рисуване, защото е изграден художник с ярка индивидуалност.

Картините му се отличават с употреба на абстрактност, естетично подчинена на цветови структури, носители на духовни, емоционални и математически отношения и внушения.

Как изглеждат книгите в картини, а и обратното – чуйте от самия Мони Алмалех.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.