Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на контрол ескалира, чака ни сериозна война на институциите

| обновено на 16.02.18 в 13:56

Румен Радев отвори много сериозна война на институциите и това е притеснително, коментира в предаването „Точно днес“ политическият психолог проф. Антоанета Христова. 

Не очаквах такава война, толкова бързо, и то по време на европредседателството, но очевидно причините са по-дълбоки и с дългосрочна цел. 

Според проф. Христова Бойко Борисов и Румен Радев се конкурират на почти един и същи терен на политическо присъствие – международната активност. Така се стекоха обстоятелствата, че на това типично за президента поле на действие, лидер е премиерът. Това поражда ревността на президента - смята психологът.

Тя допуска и другата причина за напрежението - бъдещите президентски избори, когато двамата могат да се окажат конкуренти.

Разсъждавайки за дългосрочните цели на политическата сцена, Антоанета Христова очерта личната политическа биография на Румен Радев, свързана с образа, който той прие, и със сегашното разположение власт- опозиция. Президентът се възприе като опозиционен говорител  това автоматично го „лепва“ като говорител на БСП, която сега има най-силно опозиционно говорене.

Развивайки такава теза, Антоанета Христова пита дали това не е знак за перспектива на Румен Радев като лидер на БСП. Според нея, макар и далечна, такава перспектива е възможна.

Втората причина, която поражда силното напрежение, са самите личности на премиера и на президента - с характерното за тях високо его, каза още социалният психолог.  На атаката на премиера срещу началника на кабинета на президента Иво Христов от другата страна се отговори със залп без посоки, но с ясна цел - целта беше Бойко Борисов. Това показва характерното за Румен Радев - силно чувствителен, когато е засегнат, той реагира двойно и тройно по-ядосано и по-силно, с директни атаки по всичко. Това не е опитът на армията, това е опитът на личността - каза психологът и прогнозира, че:

Липсата на контрол ще ескалира и ни чака много сериозна война между институциите.

Антоанета Христова коментира и фигурата на Делян Пеевски - като етикет на всичко лошо в българската политика, свързано с връзките между бизнеса и политиката. Според нея в този скандал, в този си образ, Пеевски е повърхностно използван и от премиера, и от президента. 

Време е да се отговори по-определено кой и какъв точно е Делян Пеевски. 

Институциите дължат и на нас, и на него или изчистване, или изпълване на етикета със съдържание. Иначе – ползването на името му е некоректно, а ползващите името му - олекват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.