Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Петков: Двете деца от разигралата се в "Люлин" трагедия ще бъдат настанени в кризисен център

| обновено на 22.02.18 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков обяви, че децата от разигралата се в "Люлин" трагедия ще бъдат настанени в кризисен център. Те бяха открити в апартамент, където беше убит дядо им:

Двете деца, защото третото е пълнолетно - т.е. не е дете, сега са под полицейска закрила. Още утре, след като изтече срокът на полицейска закрила, ще бъдат настанени в кризисен център  и ще се направи максималното, те да започнат да посещават училище, защото сега се водят като отпаднали от училище.

След като изтече полицейската закрила, ще бъдат предприети мерки двете непълнолетни деца от блока в столичния квартал "Люлин" да бъдат настанени извън семейството, съобщиха и от Агенцията за социално подпомагане. 

Случаят става известен на социалните след сигнал, подаден в Дирекцията в "Люлин" на 15-и февруари. Веднага след това на посочения адрес те отиват на проверка. След като не са допуснати до жилището, е потърсено съдействие на полицията. В същото време е извършена работа за установяване самоличността на децата и на родителите.

Освен от полицията е търсено съдействие и информация от Общината, Регионалното управление по образование и Прокуратурата. Заедно с полицията и в присъствието на съседи жилището е отворено и социалните са влезли в него, но вътре не е имало никого и отново е потърсено съдействие от МВР за издирване на изчезналите деца. Това е предисторията.

Сега след задържането на родителите и след края на полицейската мярка за закрила над двете непълнолетни деца, социалните ще ги настанят в кризисен център, където ще им бъде оказана подкрепа. С тях ще работят специалисти. Ще се направи възможното децата да бъдат записани в училище със съдействието на Регионалното управление по образованието и други специалисти. Ще се поиска диагностика на нивото на развитие и нивото на овладян учебен материал, за да се определи в кой клас да бъдат записани децата, както и да се определи евентуалната им нужда от ресурсен учител.

А от Министерството на образованието съобщиха за "Хоризонт", че до тях не е подаван сигнал, че децата не ходят на училище. Според информация на министерството трите деца никога не са ходили на училище. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Трите деца, открити в апартамент в столичния квартал "Люлин", са под полицейска закрила

Полицията продължава да разследва случая, при който в блок в столичния квартал "Люлин" бяха открити три момичета, държани заключени от майка си. Те са поставени под полицейска закрила. Историята стана известна след като 86-годишният дядо на..

обновено на 22.02.18 в 18:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Джо Байдън

Байдън предупреди: Израел трябва да увеличи обема на хуманитарната помощ, допускана в Газа

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди Израел, че трябва да увеличи обема на хуманитарната помощ, допускана в Ивицата Газа, през следващите 30 дни, или рискува да загуби достъп до американското финансиране за оръжия...

публикувано на 16.10.24 в 07:59
Доналд Тръмп

Тръмп не потвърди, но и не отрече да е разговарял с Путин след края на мандата си

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп отказа да потвърди или да отрече твърденията, че е водил телефонни разговори с руския президент Владимир Путин след като напусна Белия дом през 2021 година. "Ако съм говорил с него, то съм постъпил умно...

публикувано на 16.10.24 в 07:58
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Атакуваха Киев с дронове, унищожени са инякой квартали в град Торецк

Руските сили са атакували украинската столица Киев с дронове през изминалата нощ, като е била задействана противовъздушната отбраната около града. Задължителна евакуация бе обявена в град Купянск, Харковска област. Кметът Виталий Кличко призова..

публикувано на 16.10.24 в 07:54

Петима са арестувани при спецакцията срещу купуването на гласове в Хасковско

Петима са задържаните при полицейската акция срещу купуването на гласове в Хасковска област, започнала тази сутрин в 6:30 часа. Връчени са 21 протокола по Закона на МВР. В хасковския квартал "Орфей" в частен дом са открити списъци с имена и..

публикувано на 16.10.24 в 07:51
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху е против "едностранно примирие в Ливан"

В телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил, че страната му е против "едностранно примирие в Ливан" . Размяната на удари между Израел и ливанската групировка "Хизбула" продължават..

публикувано на 16.10.24 в 07:43

Президентът заминава на официално посещение в Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев ще замине на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия Председателството на страната Денис Бечирович. Европейската перспектива на Босна и Херцеговина ще бъде сред водещите теми в разговорите..

публикувано на 16.10.24 в 07:43

Премиерът в Брюксел за среща между ЕС и Съвета за сътрудничество на държавите от Персийски залив

Първата по рода си среща на високо равнище -  ЕС-Съвет за сътрудничество на държавите от Персийски залив, ще се проведе днес в Брюксел. Тя предшества заседанието на европейските лидери в четвъртък и петък.  Домакин на събитието е председателят на..

публикувано на 16.10.24 в 07:41