Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Сделката за ЧЕЗ е нагласена, но законна

| обновено на 02.03.18 в 15:54
Снимка: БГНЕС

Сделката за ЧЕЗ е нагласена, но законна. Такава позиция изрази в социалната мрежа Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов. Според Симеонов за компанията "Инерком" на Гинка Върбакова е гарантирал чешкият металургичен магнат Зденек Земан, а банкови институции са се съгласили да кредитират Върбакова, тъй като бизнесът на ЧЕЗ у нас е достатъчно доходоносен. Предложението на премиера Борисов държавата да участва с дял в сделката просто ще даде допълнителна увереност и гаранция на международната банка и в това няма нищо лошо, гласи още позицията на Симеонов. 


Обединените патриоти ще се срещнат с парламентарната група на ГЕРБ, за да обсъдят промени в Закона за енергетиката, с които държавата да си върне контролния механизъм при сделки като сделката с ЧЕЗ. Според Каракачанов промените могат да влязат в пленарна зала още през следващата седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Красимир Каракачанов

Каракачанов: Не виждам защо Петкова трябва да бъде жертвана

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отново изрази мнение, че няма основание оставката на енергийния министър Теменужка Петкова да бъде приета. Според Каракачанов тя не може да носи отговорност за нещо, което не може да контролира по закон.  "Аз го..

публикувано на 02.03.18 в 14:20

Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността за придобиване на ЧЕЗ от държавата

В изявление на чешкия премиер Андрей Бабиш, препратено до "Хоризонт" от чешката правителствена пресслужба, се казва, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността за придобиване на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ от..

обновено на 02.03.18 в 15:19
Иван Иванов

Иванов: КЕВР се интересува от лицензионната дейност на ЧЕЗ, не кой държи акциите

Комисията по енергийно и водно регулиране няма отношение към сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това заяви във Велико Търново председателят на държавния енергиен регулатор Иван Иванов, като подчерта, че КЕВР няма правомощия да спре сделката. "Акциите –..

публикувано на 02.03.18 в 16:20

Теменужка Петкова: Хората да не се притесняват от смяната на собственика на ЧЕЗ

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова , която заяви преди дни, че подава оставка, подчерта, че гражданите трябва да са напълно спокойни и няма риск за доставките на ток въпреки смяната на собственика на ЧЕЗ. "Сменят се собствениците не само на..

публикувано на 02.03.18 в 15:12

Сделката за ЧЕЗ и нейната обществена цена

"Проблемът с напускането на ЧЕЗ е този, който е ключов за бизнеса в България - липсата на държава, на предсказуемост, на ясни правила, на правна сигурност и все по-големи и оправдани съмнения, че когато се случи една такава сделка, то непременно някой от..

публикувано на 02.03.18 в 14:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски отново контролира сайта на ДПС

Председателят на ДПС Делян Пеевски отново е придоби контрол над официалния сайт на партията. Обръщението на Доган е свалено и са публикувани новини, единствено за свързани с Делян Пеевски лица от партията. Доскоро сайтът беше под контрола на лоялните..

публикувано на 30.07.24 в 09:27

В МЗ обсъждат структурата на бъдещата Национална детска болница

Структурата на бъдещата Национална детска болница, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка, ще бъде обсъдена днес на работна среща в здравното министерство. В срещата ще участват и представители на Обществения съвет, които следят..

публикувано на 30.07.24 в 09:07

В 90 социални предприятия у нас са разкрити над 1200 работни места

Над 1200 са разкритите работни места в действащите у нас 90 социални предприятия. Около половината от местата са за хора от уязвимите групи -  такива с трайни увреждания, социално слаби, младежи на възраст до 29 години без професионален опит,..

публикувано на 30.07.24 в 08:24
Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, 29 юли 2024 г.

Пожарът по границата с Гърция отново премина на българска територия

Изминалата нощ бе тежка за българските пожарникари по границата на планината Славянка. Огънят отново е на българска територия, има опасност пожарът да стане върхов.  На още две места е пробил огънят  от Гърция, където се гаси само с летателна..

публикувано на 30.07.24 в 08:18

Участниците в отбора ни по химия се завръщат с 4 медала от най-престижното състезание за годината

Завръщат се  участниците в отбора по химия, които отново се представиха изключително успешно в  най-престижното състезание по химия за годината.  Те спечелиха 4 медала: 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов от Международната олимпиада в Саудитска Арабия...

публикувано на 30.07.24 в 08:14

100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата. 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана,..

публикувано на 30.07.24 в 08:08
Салвадор Иля

Леви сепаратисти и социалисти се споразумяха за правителство в Каталуния

Лидерите на Републиканската левица на Каталуния (ЕРК), лява партия, бореща се за независима Каталуния, и социалистите на испанския министър-председател Педро Санчес постигнаха принципно съгласие за сформиране на ново регионално правителство, заяви..

публикувано на 30.07.24 в 08:07