Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътеводител за комунистическа България” в три двуезични тома

БНР Новини
Мемориален комплекс „Балова Шума” край Монтана
Снимка: Антони Георгиев

„Пътеводител за комунистическа България” е първото цялостно изследване на архитектурното, художественото и материалното наследство на комунизма, което излиза в три двуезични тома. Изданието включва богати илюстрации и обяснителни текстове.
Първи том е посветен на градовете, паметниците и местата, където има комунистическо наследство – от Бузлуджа и Димитровград до София и Северозапада. Втори том събира най-забележителните и необичайни паметници и произведения на общественото изкуство при комунизма. В трети том акцентът е поставен върху следите от комунистическия режим в страната – от изоставените казарми и кина, през провалените мегапроекти до носталгията по идеализираното минало и неговите табелки с указания за обществено поведение.
Тритомникът е съставен от екип от изследователи на България и историята й. Антони Георгиев е журналист и фотограф, автор на книги за българската култура и история и издател на англоезичното списание Vagabond. Димана Трънкова е журналист и археолог и съавтор на книги, посветени на историческото и археологическото наследство на България. Георги Лозанов е медиен експерт и доцент във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Доц. Д-р Михаил Груев е председател на Държавна агенция „Архиви“ и преподава съвременна българска история и етнология в Алма Матер.
Пътеводителят се издава от фондация Free Speech International и излиза с подкрепата на фондация „Америка за България”.
Книгите ще бъдат представени от проф. Ивайло Знеполски тази вечер от 18.00 часа в литературен клуб „Перото” в НДК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.