Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овчаров отива на съд за умишлена безстопанственост и длъжностно престъпление

Може да бъде осъден на затвор до 10 години

| обновено на 30.03.18 в 14:37
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров вече е в Специализирания наказателен съд.  От държавното обвинение съобщиха, че разследването за умишлена безстопанственост и длъжностно престъпление, по което работеше Софийската градска прокуратура, е приключило с обвинителен акт. Той е внесен в Специализирания съд, където вече се гледат т.нар. "корупционни дела".

Според прокуратурата, през 2006 - 2007 година, когато е министър в правителството на Сергей Станишев, Овчаров нe нaпpaвил нyжнoтo зa финaнcoвo oздpaвявaнe нa дъpжaвнoтo дpyжecтвo и paзpeшил oтдaвaнeтo мy пoд нaeм нa чacтнaтa фиpмa „Opaнoвo“, въпреки че работни групи в енергийното министерство сигнализирали, че мините продължават да трупат дългове.  И двете нарушения са свързани с мини "Бобов дол", когато дружеството е 100% държавна собственост. В обвинителния акт е посочена щета от близо 9 милиона лева, резултат от проявената умишлена безстопанственост от страна на Овчаров.

Твърди се и че той е действал в полза на частното дружество, което с договора е получило възмoжнocт зa дoбив нa пoдзeмни бoгaтcтвa, които по закон са изĸлючитeлнa дъpжaвнa coбcтвeнocт.

Разследването срещу ексенергийния министър зaпoчнa в края на 2016 година, буквално седмици преди да изтече давността за повдигнатите му обвинения. 

Румен Овчаров е на свобода с мярка за неотклонение "подписка". Предстои, на принципа на случайното разпределение, да бъде избран и съдия-докладчик. Ако Специализираният наказателен съд го признае за виновен, Румен Овчаров може да бъде осъден на затвор до 10 години и да получи забрана да заема oпpeдeлeни публични длъжнocти и дa yпpaжнявa oпpeдeлeни пpoфecии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прокуратурата предяви обвинение на Румен Овчаров по делото за "Мини Бобов дол"

Антикорупционното звено в прокуратурата предяви обвинение на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров  по делото за "Мини Бобов дол".  Съдебно-икономическата експертиза  е установила щети за близо 9 милиона лв. Като министър и принципал на..

публикувано на 02.10.17 в 17:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Смилов

Даниел Смилов за облика на ЕП след вота: Промяна на баланса, не революция

Общата прогнозна картина за провеждащите се вече европейски избори е за известна ерозия на зелените и либералните партии, очаква се нарастване на групите на Европейските консерватори и реформисти и на "Идентичност и демокрация". Става дума обаче..

публикувано на 07.06.24 в 08:24
Принц Хари

Принц Хари може да обжалва съдебно решение за нивото на личната му сигурност

Принц Хари, херцогът на Съсекс, ще може да обжалва решение на Върховния съд, което отхвърли по-рано неговото обжалване на понижаването на нивото на личната му сигурност, когато посещава Обединеното кралство.  Принц Хари за първи път предприе..

публикувано на 07.06.24 в 08:16

Прогноза: В Одрин ще има висока активност на изборите 2 в 1

В Одрин ще има висока активност на изборите за народни представители и членове на Европейския парламент в неделя, прогнозират за БНР представители на българските изселници в турския град. Очаква се българските изселници, които са в Одрин, активно..

публикувано на 07.06.24 в 08:14

Германия затяга ограниченията за шофиране след употреба на канабис

Около два месеца след като Германия частично легализира употребата на канабис за развлечение, парламентът гласува изменение на дългоочаквания закон, за да затегне ограниченията за шофиране, предаде ДПА. Това съобщи БТА. Измененията, приети късно вчера,..

публикувано на 07.06.24 в 08:07

Медии и избори – къде избраха да се покажат политиците?

Партиите подценяват силата на радиото , смята доц. Жана Попова, преподавател по телевизионна журналистика във ФЖМК. Според нея трябва да се промени частта в изборния закон, свързана с медиите. Вече няма големи партии – това..

публикувано на 07.06.24 в 08:04
Прага

В Чехия избират евродепутати

В Чехия започва гласуването на изборите за Европейски парламент. То ще се проведе в два дни - през втората половина на днешния ден и първата половина на утрешния. Чехия и Италия са единствените страни в Европейския съюз, в които се гласува два дни...

публикувано на 07.06.24 в 08:01

МОН представя анализи на резултатите от зрелостните изпити и НВО след IV клас

В 12 часа в Министерството на образованието и науката ресорният министър проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити и от Националното външно оценяване в 4-ти клас, които се проведоха миналия месец.  Близо..

публикувано на 07.06.24 в 07:58