Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Стефанова: Съдът и да откаже екстрадиция на Желяз Андреев, САЩ отново могат да поискат той да бъде предаден

Още един колега на Желяз Андреев е призован за разпит

Протести в защита на Желяз Андреев ще се проведат в София и в Добрич

| обновено на 12.04.18 в 13:43
Желяз Андреев в съда в Добрич, преди да бъде освободен с мярка за неотклонение „подписка“.
Снимка: БТА

Близо 4 хиляди души са заявили в социалната мрежа Фейсбук, че ще присъстват на протестите пред съдебните палати в София и в Добрич под наслов: "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!". Според информация от сънародници протест в защитата на мъжа, чиято екстрадиция искат Съединените щати, ще има и пред посолството ни в Лондон. Мълчалив протест в подкрепа на Желяз Андреев ще има и пред Съдебната палата в Стара Загора.

Според информация на „Хоризонт“ за разпит е призован поне още един от българските колеги на Андреев. Предстои да разберем дали и той, а и други, работили за „АВ Троникс“, ще минат по пътя на 29-годишния мъж.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов Министерството на външните работи инициира консултации с правителството на САЩ   за изясняване на всички обстоятелства около случая с 29-годишния Желяз Андреев.

Съдът в Добрич вчера освободи от ареста срещу подписка Желяз Андреев, преценявайки, че статутът му във фирмата, която се разследва за нарушаване на ембаргото срещу Сирия, не му е позволявал да взема решения.

Решението на Добричкия съд обаче е по процедурата. Тепърва предстои делото по същинското искане за екстрадиция и там българският съд може да иска от американската страна поредица от документи, обясни адвокат Златка Стефанова. Тя бе защитник на Гергана Червенкова, която преди шест години също беше в процедура по екстрадиция по искане на САЩ.

„Дали това престъпление може да се тълкува като политическо, дали ще бъде съдено от съд, който може да бъде тълкуван като извънреден, дали е изтекла давност, дали е настъпила амнистия? Това, което изтече като информация по медиите, е, че заповедта за задържането му е от 2016 г., което означава, че между 2016-а и 2018-а, когато е издадена Червената бюлетина, могат да са настъпили някакви обстоятелства в Щатите, които да препятстват сега предаването на Желяз“, каза адвокат Стефанова.

Според нея е много важно Желяз Андреев, а и другите разследвани българи, да се свържат с адвокати в САЩ, защото не тук, а там ще се решава въпросът за вината.

Дори българският съд да откаже да екстрадира Желяз Андреев, решението няма да бъде окончателно, заяви в предаването „Преди всички“ адвокат Стефанова.

„Производство по екстрадиция е така замислено, че то е сътрудничество между държавите за предаване на дадено лице за съдене или за изпълнение на наказанието в друга присъда. Със САЩ ние имаме договор за правна помощ и поради това такава екстрадиция може да бъде извършена, при положение че са налице основания в нашия закон за екстрадицията и за европейската заповед за арест. От тези екстрадиционни производства най-важното е проблемът, който има лицето – в случая Желяз Андреев, да бъде решен в Съединените американски щати, т.е. трябва да се работи с адвокат и там, защото дори нашият съд да откаже да предаде Желяз Андреев, САЩ могат да поискат отново той да бъде предаден малко след отказа. Решението на съда за отказ за екстрадиция не е окончателно. Нашият съд има върху какво да разсъждава, но не и върху виновността, и, разбира се, основният въпрос е дали има двойна наказуемост и той ще бъде преценен в производството по същество“, каза адвокат Стефанова.

„Двойната наказуемост е наказание, предвидено за едно и също престъпление в двете държави", каза тя и поясни: „Тук този въпрос се поставя във връзка с това дали ембаргото, което е било наложено от САЩ на Сирия, може да се счита за престъпление в България, защото към онзи момент – 2013-2014 г. – ЕС и България не са били наложили ембарго на Сирия, но от мотивите на първоинстанционния съд не могат да се правят изводи за основното производство“.

Стефанова подчерта, че етапът е начален, не са представени все още и всички документи, а е възможно да не са предоставени все още и текстовете на американския закон, да се види към кои престъпления се приравнява.

Младият мъж е на свобода с мярка за неотклонение „подписка“, която прокуратурата има право да протестира.

„Чувствам се удовлетворен за момента“, каза след няколко денонощия в ареста Желяз Андреев и се въздържа от коментар ще разреши ли българският съд той да бъде върнат и съден в САЩ.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Силвия Великова с адвокат Златка Стефанова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44