Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите „Пролет 2018“ на БНР

| обновено на 26.04.18 в 01:58
Голямата награда - участие във фестивала „Евросоник“ в Грьонинген, Холандия, спечели песента „Collide“ на певицата Рут Колева.
Снимка: личен архив

Българското национално радио връчи наградите от конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет“ 2018 на церемония в Първо студио на БНР в сряда вечерта.

В 49-ото издание на конкурса на БНР тази година се включиха 50 кандидати, а 13 от тях представиха изпълненията си на церемонията.

Голямата награда - участие във фестивала „Евросоник“ в Грьонинген, Холандия, спечели песента „Collide“ на певицата Рут Колева.

Първа награда печели трио „Ла Ти Да“ с песента си „Не и на теб“ по музика на Живко Петров и текст на Гергана Турийска.

Второто място е за Lina Nikol & K Ross и песента „До сутринта“.

Още една Специална награда за участие на тазгодишното издание на Радио парк фест, които ще се проведе от 15 до 17 юни в Южния парк в София, спечелиха група Dead Man's Hat.

The Cool Cats - групата на Лъчезар Кацарски, взе наградата за дебют, а наградата за музикалната и журналистическата гилдия получиха група Rewind с песента си U B The Change.

Слушателите на БНР отличиха групата Indigo Kids и песента им „Sadisfied”.

В екипа на 49-ото издание на конкурса „Пролет“ по традиция са включени музикални редактори, автори и водещи на предавания за българска музика, звукорежисьори и продуценти.

Конкурсът „Пролет“ е създаден през 1970 г. в Българското национално радио с цел да се стимулира създаването на нови български поп и рок песни.

Идеята е след предварителна селекция одобрените песни да се запишат и продуцират от БНР, а след излъчване наградите се определят от професионално жури и слушателски писма.

В продължение на десетилетия конкурсът създава и популяризира творчеството на композитори, поети, текстописци, аранжьори, изпълнители, групи. Той се утвърждава като един от най-авторитетните конкурси в България. Благодарение на него са създадени десетки стойностни шлагери и хитове.

Мисия на програмите на БНР е да съхранят традицията и популяризират българската музика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59