Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анжела Минкова продължава флирта с бялото

БНР Новини
„Избраниците, ангелите, успенията, преображението са изобразявани в бяло. Сборът на всички цветове. Умора от цветността и ново начало. Затова продължавам флирта с бялото, който разкривам пред публиката. Защото е цвят генезис, цвят на посвещението и верността. Защото не обича компромисите – отрича, вдъхновява, внушава съгласие и мир“, казва художничката Анжела Минкова.

Новата й изложба „Флирт с бялото“ с релефи на хартия и керамика отново изненадва и очарова публиката с необичайна графична техника. Експозицията беше открита в галерията на художничката „Арт Анжела“, а в момента може да бъде разгледана в алтернативното пространство за култура и мода Елинор хаус в София.

Невена Праматарова и Анжела Минкова с един от изящните релефи на художничката, специален подарък за екипа на „Артефир“Анжела Минкова гостува в „Артефир“ и разказа за вдъхновението и технологията сухото преге или релефен печат, с която създава уникалните творби без използване на мастило.
„Отне ми около десет години проби с графични и ръчно изработени преси, използвани през годините, когато всички подобни материали бяха оскъдни и почти недостъпни. Най-накрая намерих двутонната стара немска преса с рамо на Фонда на Съюза на българските художници, на която през далечната 1994 година бяха отпечатани тези релефи“, обяснява художничката.
Как белите релефи оживяват и продължават своя живот в картини? И още за предизвикателството да бъдеш различен, непрекъснато да експериментираш и търсиш новото в изкуството. Всичко това ще разберете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.