Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лудостта" на Вивалди с "Кварто квартет" и "Софийски солисти"

Иван Пенчев: Всеки наш концерт е провокация

Иван Пенчев
Снимка: Личен архив

Вивалди е една моя стара страст, казва Иван Пенчев от "Кварто квартет". Затова и не случайно предстоящият концерт на формацията на 12 май в зала "България" ще бъде с музика от италианския композитор.


"Обичам да свирим концерти, които не са свирени у нас обикновено заради липса на нотен материал, споделя Иван Пенчев и допълва: "Затова програмата ще започне с "Ла Фолия" (Лудостта), която по принцип е писана за трио, но ще бъде изпълнена от Квартета заедно със "Софийски солисти". Публиката ще чуе и два  страхотни концерта за цигулка - единият посветен на Ана-Мария - една от виртуозните цигуларки от времето на Вивалди и другият - "Страваганца". И още нещо. Както и по времето на Вивалди искам да върна импровизаторското начало, защото когато Вивалди е пишел произведение, което трябва да се изпълни вечерта или на другия ден, обикновено се е съобразявал с времето, с природата около него. Така че в унисон с това краят на концерта ще бъде съобразен с прогнозата за времето".

Всеки концерт на музикантите от "Кварто квартет" е стремеж да бъдат интересни за публиката. Иван Пенчев е категоричен: "Просто това е една фантазия, на която залагаме, за да провокираме. Всеки наш концерт е провокация. В този дух ще бъде и участието ни на фестивала във Врана ("Сподели музиката в дворец Врана") през месец юли. Тогава концертът ни ще бъде най-общо за мира - пацифистки концерт. Следващият ни сезон, който вече е планиран, ще бъде с голямо влияние от джаза и етномузиката".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.