Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов създава Западнобалкански бенд БГ

Световната премиера на джаз формацията е на 9 май от 20 ч. в Sofia Live Club

БНР Новини
Влатко Стефановски и Невена Праматарова в студиото на „Артефир“
Снимка: Кирчо Стоичков

С концерт на новосъздадената от Теодосий Спасов джаз формация Западнобалкански бенд БГ (Western Balkans Band BG) започва първото издание на Sofest 2018. В новата група, създадена специално за фестивала, се включват шест виртуозни музиканти от балканските страни събрани от идеята за общите корени на своята история и култура. Това са Теодосий Спасов (България – кавал, вокал), Влатко Стефановски (Македония – китара, вокал), Йелена Йовович (Черна гора – певица), Васил Хаджиманов (Сърбия – пиано), Дритан Хекурани (Албания – бас) и Амар Сесляр (Босна – барабани).
Тази вечер от 20 ч. в Sofia Live Club ще е световната премиера на бенда. Талантливите музиканти ще представят не само уникалното звучене на балканската музика, но и нещо повече – душите на шест нации, които обединяват гласовете си в едно.
Първо издание на Sofest е посветено на Западните Балкани, какъвто е и един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред акцентите на фестивала от 10 до 13 май 2018 г. в Централния военен клуб са спектакълът на Камен Донев „Възгледите на един учител за народното творчество“, детското илюзионно шоу с актьора-фокусник Ненчо Илчев, както и представяне на филми и книги на автори от България и страните от Западните Балкани. Създателите на социалния проект „Маргаритка” Вики Терзийска и Яна Липованска ще организират караоке партита за децата с известни детски български песнички. По време на Sofest ще се проведе и търговско изложение за домашни и био стоки в градинката „Кристал”.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.