Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Нощта на литературата 2018

БНР Новини
Снимка: sofia.czechcentres.cz

За седми път България се включва в Нощта на литературата 2018. Европейска преводна литература ще се чете в дванайсет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен на 9 май от 18 до 22 часа. Международното събитие цели да популяризира съвременни европейски автори. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Новото тази година е, че за първи път Нощта на литературата се обръща и към литературата, преведена на български език.
В поредицата, която се реализира със съдействието на „Къща за литература и превод“, съвременни български автори ще звучат в превод на различни европейски езици.
Организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, фондация „Детски книги“ и фондация „Следваща страница“. Медийни партньори на събитието са Българското национално радио, онлайн медиите „Аз чета“, „Въпреки.com” и LoveTheater.bg. В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Михаела Кузмова, Невена Праматарова и Дагмар Остранска (отляво надясно). Снимка: Кирчо Стоичков






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.