Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява случая с пътния полицай, заснет да взема подкуп на столичния бул. "Левски"

| обновено на 25.05.18 в 19:14
Снимка: БГНЕС

Шофьор - нарушител публикува видео в социалните мрежи, на което се вижда как пътен полицай му иска и получава 50 лева, за да наложи по-ниска глоба.  Срещу служителя на КАТ- София е образувано дисциплинарно производство. По случая работи и Софийската градска прокуратура. Нареждане за това е дал главният прокурор Сотир Цацаров. 

- "Спестил съм ти спиране от движение".
- "Благодаря много".
- "Щеше да го отнесе яко".
След този диалог от страна на пътния полицай следва двукратно подсещане, че направеният "жест" предполага съответната благодарност и указание парите да се дадат "ниско долу". 

Случаят е от вчера, когато авторът на клипа спира на столичния булевард "Васил Левски", за да си вземе храна. Оказва се, че не е минал на задължителния годишен технически преглед, но срещу 50 лева си тръгва само с акт за неправилно паркиране.Той е част от доказателствата срещу пътния полицай. Има и видео доказателства:
"В случая полицаят не имал камера, но пък там, където е носил службата е бил в условия на видеонаблюдение, изградено на територията на столицата", каза главният секретар на МВР Младен Маринов. 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова допълни, че е открит и съставеният от полицая документ, с който водачът на автомобила е санкциониран – не за това, че не е преминал годишен технически преглед, а за неправилно паркиране – нарушение, за което санкцията е доста по-ниска:  "Установена е самоличността категорично - не само по кадрите, но и след като сме видели актосъставителя". 

Младен Маринов обеща твърди мерки срещу подкупни полицаи и призова: "Гражданите да не се подават на рекета, а да сигнализират своевременно".

За автора на видеото, дал 50 лева за по-лека санкция, няма да има последици. Той вече е дал показания, но само като свидетел, уточни Румяна Арнаудова
"Заради това, че той е бил поставен в ситуация, в която не е имал избор – тоест, касае се вероятно за изнудване и в тези случаи лицето, което дава подкупа, не носи наказателна отговорност и затова няма да му бъде повдигано обвинение", обясни говорителят на главния прокурор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Капитанов

Над 200 000 нарушения на правото на труд отчитат от КНСБ

Над 200 000 нарушения на правото на труд са отчели от КНСБ през миналата година. Най-много са свързани с възлагане на задачи на работниците, които са извън задълженията им, каза вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов. Той представи данните от деветия Годишен доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България...

публикувано на 30.04.24 в 13:19
Сергей Станишев

Станишев за изборите: Гордиевият възел няма да бъде разсечен

Изборите за Европейски парламент ще бъдат засенчени от тези за национален парамент, смята  евродепутатът Сергей Станишев - член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Според него това ще е причината да не се проведе разговора какъв Европейски съюз искаме и какво да е мястото на България в него. "Гордиевият възел няма да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 13:13
Никола Минчев

Без кворум и решения в комисията Нотариуса

Парламентарната временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, не събра кворум на днешното си заседание. По-малко от десет минути след обявения начален час председателят ѝ Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" отбеляза, че проверката..

публикувано на 30.04.24 в 13:08
Мярка за неотклонение на Габриела Славова-Пеева, обвинена за съучастие в убийство на съпруга си Пейо, се гледа в Съдебната палата, 30 април 2024 г.

Съдът пусна под домашен арест обвинената в убийство Габриела Славова-Пеева

Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството на 44-годишния Пейо Пеев на 21 януари.  Днес в съдебната зала защитниците ѝ посочиха, че тя е с влошено здравословно състояние, което съдът не констатира. Според съда обаче не е налице възможност обвиняемата да се укрие. Габриела..

публикувано на 30.04.24 в 13:01
Тома Белев

Тома Белев: Твърденията, че големите инвестиции се бавят заради процедури по околна среда са абсолютно неверни

Твърденията, че големите инвестиции се бявят заради процедури по околна среда са абсолютно неверни. Това заяви пред БНР Тома Белев, съпредседател на политическа партия "Зелено движение“. " Те се забавят заради некачественото проектиране и неспазване на закони". Той коментира наложено президентското вето върху бързата писта в промените по Закона..

публикувано на 30.04.24 в 12:30

Десислава Симеонова: Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за инвестиции

Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Реално се бяхме обърнали с обща позиция на  За Земята, Грийнпийс, и гражданското Равни БГ. За съжаление има реален риска днес да се вкара тази точка и да има гласуване на това изменение.  Това каза Десислава Симеонова от За Земята в интервю пред БНР...

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Лена Бориславова

Лена Бориславова няма имунитет, но е готова да се откаже от него

Бившият говорител на правителството на Кирил Петков - Лена Бориславова обяви, че е готова да се откаже от имунитета си, ако той се окаже пречка за разследване.  Вчера стана ясно, че от миналия август прокуратурата води дело за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение "Да опазим..

публикувано на 30.04.24 в 12:09