Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дистанция“: документален филм за българската 68-а

БНР Новини
Част от екипа на филма: Албена Михайлова (сценарий и режисура), Нина Алтъпармакова (монтаж) и Албена Ковачева (копродуцент) по време на срещата с публиката в Чешкия център в София
Снимка: Невена Праматарова

Художничката Албена Михайлова ще представи документалния си филм „Дистанция“ на 25 май по време на 15-ото издание на фестивала на спомените „Козе мляко“ в Бела Речка. Филмът разказва личната история на нейното семейство, преживяло събитията от Пражката пролет през 1968 година. Тя снима майка си в продължение на осем години и се опитва да разбере истината за самоубийството на собствения й брат през 70-те. Лична драма или политически акт е това самоубийство и защо е важно да не забравяме случилото се? За това разказва авторката по време на срещите с публиката в страната и чужбина.
Албена Михайлова е художник, родена е в Пловдив и е част от култовата творческа група РЪБ през 80-те. През 1998 г. завършва Майсторски клас по видеоарт в Базел, където живее и в момента.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.