Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Нов закон за хората с увреждания – до края на юли

| обновено на 01.06.18 в 15:06
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

До края на юли ще е готов нов Закон за хората с увреждания. Това увери социалният министър Бисер Петков, който се срещна с родители на деца с увреждания. Министърът пое ангажимент за осигуряване на допълнително финансиране и за изготвяне на индивидуална социална оценка за тези хора:

"Поне част от проблемите да решим с този закон! Ще работим и за това, което вие формулирате като "лична помощ" – парични средства за хората с увреждания, които са в затруднения да се самообслужват. Ще работим да се случи и тази социална оценка, базирана на индивидуалните потребности, която е ключова. Разбирам, че вие с този протест искате по-бързо да се случи. Аз не мога да ви обещая, че всичко с магическа пръчка ще се промени. Разчитам, че заедно ще подобрим системата".

Социалният министър даде обещанието пред майки на деца с увреждания, които днес изградиха палатков лагер до парламента в знак на протест от липсата на адекватна реакция на държавата към техните проблеми.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест на майки на деца с увреждания

Майки на деца с увреждания настояват за спешни законодателни промени за личната помощ

Родители на деца с увреждания организират палатков лагер пред сградата на парламента за Деня на детето под наслов "Системата ни убива". Една от протестиращите майки Ина Маринова обясни в предаването "Преди всички", че с присъствието си там ще..

обновено на 01.06.18 в 14:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са пострадали при пожар в софийското село Бусманци

Двама души са пострадали при пожар тази вечер в бивше военно поделение в софийското село Бусманци. Единият от ранените е в тежко състояние и е в реанимацията на "Пирогов". Оттам съобщават, че човекът е с 60-70 процента изгаряния. Другият пострадал няма..

публикувано на 05.09.24 в 21:04

Задържане под стража за дупничанин заради домашно насилие

Районен съд – Дупница наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража” за 40-годишен дупничанин, набил жената, с която живеел и двате им малолетни деца, момичета. Определението може да се обжалва пред Окръжния съд. Случаят е от..

публикувано на 05.09.24 в 20:55
Петер Стано

ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Иран

ЕС ще наложи нови санкции срещу Иран, ако се окаже, че отново оказва военна помощ за руската агресия срещу Украйна, заяви говорителят на върховния представител за външната политика Петер Стано. Повод бе съобщение на агенция "Блумбърг", че Техеран ще..

публикувано на 05.09.24 в 20:37

Обмислят се електронни бележки за липса на контакт със заразно болни

И тази година родители на ученици ще се редят на опашки пред кабинетите на личните лекари, за да извадят изискваните преди началото на учебната година здравно-профилактични карти. Въпреки готвената дигитализация на този документ решение ще има..

публикувано на 05.09.24 в 20:06
Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан

Главният прокурор на МНС обясни подхода на съда в конфликта в Близкия изток

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан каза пред Би Би Си, че “справедливостта трябва да бъде въздадена”, след като поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант.: Карим..

публикувано на 05.09.24 в 19:53

Дъждовни бури, порои и силни ветрове връхлетяха северната част на Италия

Кодът е оранжев в редица области като Лигурия и Ломбардия, а  във  Венето е червен. В Пиемонт се издирва един човек. В селище недалеч от Торино придошъл поток отнесъл мъж работил с трактор, човекът се издирва, а в долината Вал Кизоне са паднали 200..

публикувано на 05.09.24 в 19:32

130 минути закъснение на влака Бургас - София заради горящ локомотив

Два противопожарни автомобила с шестима огнеборци са били изпратени до железопътната гара в Бургас около 14:15 ч. днес след получен сигнал за горящ локомотив. Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в крайморския град. Пристигналите..

публикувано на 05.09.24 в 19:14