Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Машини за дишане“: среща с поезията на Линда Грегърсън

БНР Новини
Издателят и журналист Силвия Чолева, преводачът Бистра Андреева, преводачът на книгата Надежда Радулова и Линда Грегърсън (отляво надясно) по време на премиерата на книгата „Машини за дишане“ в литературен клуб „Перото“.
Снимка: Невена Праматарова

Американската поетеса Линда Грегърсън се срещна с българската публика и представи първата си книга на български език „Машини за дишане“ в София. Подборът и преводът на стиховете са на Надежда Радулова, а редактор на изданието е поетът и журналист Димитър Кенаров.
Линда Грегърсън е един от най-изявените представители на съвременната американска поезия. Тя е почетен професор по ренесансова литература на Мичиганския университет и председател на Академията на американските поети. Носителка е на множество награди и отличия на Американската академия за изкуство и литература, Американското поетическо общество, Асоциацията за модерна поезия, фондация „Гугенхайм“, Института за академични изследвания, Националния център за хуманитарни науки, Националния фонд за изкуствата, фондация „Рокфелер” и фондация „Mellon“.
Американската поетеса е в България по покана на фондация „Елизабет Костова“. Тя ще участва в литературния фестивал „Столица литература“ и Созополския семинар по творческо писане.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.