Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празникът на горнооряховския суджук продължава и днес

Снимка: Здравка Маслянкова

С богата фолклорна програма, димящи скари и много настроение започна празникът на горнооряховския суджук в парк „Градска градина“. И днес продължава 12-ото издание на празника на сурово-пушения деликатес, превърнал се в запазената кулинарна марка на Горна Оряховица. Преди няколко века, в желанието си да съхранят месото, горнооряховци измислят рецепта за консервация. За доброто изсушаване и високото качество на суджука са нужни благоприятен климат, специфични въздушни течения и бяла плесен, които са характерни за горнооряховския край. 

Горнооряховският суджук е първият български хранителен продукт, който през 2011 година беше вписан в Европейския регистър на защитените географски названия. Право да го произвеждат имат само три местни фирми. В досегашните издания на празника са изядени над 15 тона суджук.

Тази година празникът е под мотото „Горнооряховски суджук, който вкуси, той престава да се муси“. Над 5000 жители на Горна Оряховица и гости на града се стекоха в съботния ден в парк „Градска градина“, за да послушат фолклорна музика и да похапнат суджук. Горнооряховци си тачат деликатеса:

„Горнооряховци обичаме да си ядем суджука с приятели и с мерак. Суджукът се консумира само с биричка. Всеки казва, че си има тайна рецепта. Някои слагат мащерка, други слаган различни работи, всичко е въпрос на вкус и на подправки. Горнооряховският суджук трябва да отлежава на проветриво място. Суджук се пече на добре разгорена скара и с мерак и после се консумира в зависимост кой с каквото обича да разрежда – с бира или с бяло винце. Горнооряховският суджук е символ на града и той е предпочитан не случайно през десетилетия, векове. Има достатъчно хора, които го харесват и го тачат и продължават да развиват традициите му в производството и в консумацията му".

Легендите разказват, че рецептата за суджука е донесена в Горна Оряховица от епирците или днешните албанци, които са дошли като преселници през XIV-XV век. Има у други легенди, разказва директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов:

„Една от най-популярните легенди е свързана с Атанас Буров и чешките индустриалци, които идват тук да построят захарната фабрика, тогава най-голямата на Балканите. Чешките предприемачи са държали да бъде изградена на ново поле, където няма индустрия. Атанас Буров, нашият почетен гражданин, горнооряховец, им е обещал, че Горна Оряховица е подходяща за това. Когато идват в Горна Оряховица, за да видят, изведнъж виждат Горна Оряховица, обхваната от дим, пешаци, като някакъв Манчестър. И те му казват: Господин Буров, вие ни измамихте! Тук кипи индустрия в Горна Оряховица. Той спокойно погледнал часовника си и казал: Господа, просто моите съграждани закусват горнооряховски суджук на скара". 

Празникът на сурово-пушения деликатес, произведен само от говеждо месо, беше открит от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, която заяви:

„Първите писмени сведения за продукта са от далечната 1538 А през 1861 г. суджукът на горнооряховския производител и търговец е отличен с медал на международното изложение в град Торино, Италия. Регистрацията на горнооряховския суджук като защитено географско указание се основава на характеристиките на продукта, неразривно свързани с природно-климатичните условия в Горна Оряховица, специфичния метод на производство , предаван чрез знанията и уменията на местните майстори колбасари и на добрата репутация на продукта, поддържана на пазара в течение на много години".

Само три фирми от Горна Оряховица имат право да произвеждат суджука, носещ името на града. Деликатесът е добре познат и зад граница, обясни Иван Стефанов, управител на една от фирмите производителки:

„Нашите продукти се изследват в Германия в лаборатории и отговарят на всички показатели, които сме посочили в самата документация за изготвяне на горнооряховския суджук. Кои са продуктите, от които се прави този деликатес? Основно е говеждото месо 100 % и натурални подправки. В него няма никакви стабилизатори, няма Е-та, за които напоследък се твърде много се говори. Една основна подправка за зреенето на продукта е българската захар, която ползваме, и българската селитра. При изсушаването на продукта от 100 килограма месо получаваме 50 килограма готов продукт, където влагата е много малко, водното съдържание е много ниско. Къде ядат горнооряховски суджук?  Изнасяме за доста европейски страни. Много изнасяме за Германия, за Холандия, за Дания, Англия". 

Горнооряховският суджук означава вековна традиция в световен мащаб. През 2014 година в града си направиха и музей на суджука. Горна Оряховица вече гледа към 13-ото издание на празника. Кметът Добромир Добрев заяви:

„Тази година за първи път с партньорството на Министерството на земеделието и храните, с ДФ „Земеделие“ и Асоциацията на месопреработвателите , те са наши партньори, надяваме се с тяхно съдействие и популяризиране в цялата страна на различни конференции, защото се снима и филм, този празник да придобие по-голямо национално значение и този деликатес да стане нещо като национален празник. Това ни е амбицията".

Празникът на горнооряховския суджук в парк „Градска градина“ продължава и днес.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Здравка Маслянкова 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Кипър Никос Христодулидис (вляво) и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар (вдясно) след среща със специалния представител и ръководител на мироопазващите сили на ООН в Кипър Колин Уилям Стюарт в Никозия, архив, февруари 2023 г.

Ключова лидерска среща по Кипърския въпрос

Със среща днес между президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар започва ново развитие в процеса по Кипърския въпрос под егидата на ООН. Двамата ще обсъдят отварянето на нови пропускателни пунктове през демаркационната линия, разделяща острова, съобщава кореспондентът ни в Кипър Бранислава Бобанац.   За първи път..

публикувано на 20.01.25 в 04:44
Село Калопанайотис, Кипър.

Правителството на Кипър обяви нови инвестиции в туризма

Правителството на Кипър предоставя 3 млн. евро безвъзмездни средства за модернизацията на хотели в планински, селски и отдалечени райони. Новата програма, заявления за участие в която се подават от днес, цели да повиши конкурентоспособността на кипърския туризъм.   Новата грантова схема е насочена към укрепване на туристическата инфраструктура в..

публикувано на 20.01.25 в 04:39
Белия дом, Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 30 март 2023 г.

Петима американски президенти с корени от едно и също английско село

Добре известен факт е, че повечето американски президенти са с ирландско, английско, шотландско или уелско потекло, но задълбочено разследване на Би Би Си установи, че корените на петима от тях не само са в едно и също английско графство – Съмърсет, но и едно и също село.  Джон Адамс става втори президент на САЩ през 1797 година, след като е бил първи..

публикувано на 20.01.25 в 04:30

Мащабни обещания в знакова реч на Тръмп преди втория мандат

На митинг във Вашингтон преди церемонията по встъпване в длъжност бившият и бъдещ президент Доналд Тръмп повтори обещанието си да наложи строги ограничения на имиграцията в първия ден от новия си мандат.   „Когато слънцето залезе отново утре вечер, инвазията към нашата страна ще спре“, каза на „Митинга на победата" пред хиляди привърженици Доналд Тръмп..

публикувано на 20.01.25 в 04:20
Киър Стармър

Британският премиер поздрави Доналд Тръмп преди втория му мандат

Британският премиер Киър Стармър изпрати поздравления до Доналд Тръмп преди встъпването му в длъжност, като изтъкна, че Обединеното кралство и САЩ ще „продължат да надграждат върху непоклатимите основи на техния исторически съюз“. Проучване показа, че макар да оценяват голямото значение на добрите британско-американски отношения, гласувалите за..

публикувано на 20.01.25 в 04:06
Атанас Запрянов

Запрянов: Ще продължим да подкрепяме Украйна, както и досега, в съответствие с решенията на НС

България ще продължи да помага на Украйна в съответствие с решението на Народното събрание. Това заяви в интервю за bTV министърът на отбраната Атанас Запрянов, който беше на поста и в служебния кабинет на Димитър Главчев.  "Ние ще продължим да подкрепяме Украйна както досега, защото и това, което сме правили, се базира на решенията на Народното..

публикувано на 19.01.25 в 22:08

Държавният глава е подписал промените в Закона за съдебната власт

Президентът Румен Радев е подписал промените в Закона за съдебната власт, с които членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат губят правото да избират главен прокурор и председатели на върховните съдилища. Това съобщи държавният глава пред журналисти в Банско.  Президентът: Отношенията ми с правителството ще зависят от това как ще..

публикувано на 19.01.25 в 21:59