Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева настоява Македония да получи дата за старт на преговори за членство в ЕС

Скопие не очаква проблеми със София заради новото име Република Северна Македония

| обновено на 16.06.18 в 18:02
7
Екатерина Захариева и Никола Димитров дадоха старта на българо-македонския фестивал One love tour в Скопие.
Снимка: БГНЕС

Броени часове преди утрешното историческо подписване на договора между Скопие и Атина, което е сред основните цели на българското европредседателство, българският първи дипломат поиска и ясна дата за членство на Македония в ЕС.

Тя съобщи, че  премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев имат пълната подкрепа на Европейския съюз за подписването на договора, с който ще бъде решен дългогодишния спор за името на бившата югославска република и доказателство за това е, че на церемонията утре ще присъстват комисарят по разширяването Йоханес Хан и първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.

„Водещото за България е на края на месеца Македония най-после да започне преговори за членство в Европейския съюз. Наистина няма никакво време и аз съм убедена, че след подписването на договора между Република Македония и Република Гърция утре между двамата външни министри, в присъствието на двамата премиери и в присъствието на комисаря Хан и комисаря Могерини, на 26-и когато е Съветът по общи въпроси, който аз председателствам, Македония ще получи зелена светлина за членство. Само ще спечелим. Няма да има никаква загуба, ако на 26-ти Република Македония започне преговорите за членство”, каза Захариева.

Захариева потвърди позицията, че София приема новото име Република Северна Македония и че с договора с Гърция се гарантира и българския национален интерес.

„Това, което е важно за нас и ние го казахме, но нашият договор го гарантира - да няма териториални претенции, така че името е прихватливо за нас, да. В самия проект на договор между Република Гърция и Република Македония има такъв текст. В нашия също има такъв текст, че двустранните договори, подписани преди това, ще продължат да важат и няма да има никакви проблеми за тях. Има наистина и текст, който казва, че договорът не е насочен към други държави. Това е в проекта на договор между Република Македония и Република Гърция. Така че ние единственото, което искаме, е заедно да бъдем в Европейския съюз, когато сте готови“, каза българският вицепремиер и външен министър.

Първият дипломат на Македония Никола Димитров заяви, че договорът с Гърция стъпва на споразумението с България и не е необходима актуализация на договореностите със София.

„Много комплексно е питането, ако трябва да разговаряме с повече страни. Мисля, че с лидерство и с визия занапред не очаквам да имаме допълнителни проблем“, каза той.

Димитров поиска гаранции, че след решаването на последния пред Скопие отворен въпрос вратите към евроатлантическата интеграция на страната ще бъдат отворени.

„Колкото по-големи пречки преодоляваме, толкова по-голяма ще бъде историческата победа и отварянето на вратите към евроатлантическата интеграция“, каза той по повод предстоящата ратификация в парламента на Македония и евентуален референдум.

Горещ беше денят в Скопие, в пряк и преносен смисъл, но с изключение на протестите на крайните националисти в центъра, жителите на македонската столица се радваха на хубавото време в градския парк, където се проведе фестивал, посветен на българската и македонската култура и традиции.

На него присъстваха Екатерина Захариева и македонският ѝ колега Никола Димитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Екатерина Захариева

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще проведе няколко разговора в Скопие

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще проведе няколко разговора днес в Скопие, след извънредната си среща снощи с македонския премиер Зоран Заев в родния му град Струмица.  Посещението съвпада с очакваното утре подписване на договора с Гърция за името..

обновено на 16.06.18 в 11:51
Протестите в Гърция относно името на Македония вече не са толкова масови.

Гръцки вестник: Против договора с македония са 68 на сто, а против името - 73% от гърците

Мнозинството гърци са против договора със Скопие и името Македония, според  най-новото социологическо проучване в Гърция, извършено от агенция Марк за вестник "Прото тема". Според резултатите "не" на договора казват 68 на сто и с "не" за името на..

публикувано на 16.06.18 в 17:26
Демонстранти пред гръцкия парламент в Атина в късния следобед на 16 юни 2018 г.

Протести в Гърция и Македония заради договора за името

Пред гръцкия парламент днес следобед започна нов протест под мотото „Среща с историята“. Организаторите от Комитета за борба за гръцкия характер на Македония отправиха призиви „Цяла Гърция на площад Синтагма“ и „Ако не сега - кога, ако не ние -..

публикувано на 16.06.18 в 18:10
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

А. Ковачев: Да искаме гаранции, че договорът между Македония и Гърция не застрашава България

Евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Ковачев заяви днес, че София трябва да настоява за допълнителни клаузи в договора за добросъседство между България и югозападната ни съседка след промяната на името ѝ на Република Северна..

публикувано на 16.06.18 в 18:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие.  Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в..

публикувано на 13.09.24 в 18:57

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква..

публикувано на 13.09.24 в 18:13

Последният ремонт на шест от самолетите L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойният самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода..

публикувано на 13.09.24 в 18:07
О.р. полк. Любен Лозанов

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

Приема се, че при 30 пролетени часа  годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно . Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко   по-добре е подготвен за бойни действия и в..

публикувано на 13.09.24 в 17:57

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на сводката на Украинския генерален щаб, според която през последното денонощие именува в Кураховския сектор са били..

публикувано на 13.09.24 в 17:56

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник. Тогава ще се проведе първото гласуване на промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС. Предвидени са и две изслушвания. По въпроса за измененията..

публикувано на 13.09.24 в 17:36

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия, каза Валя Минкова, дългогодишен служител, която доскоро е била в отдел "Връзки с обществеността" на Висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски" - Долна..

публикувано на 13.09.24 в 17:14