Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператорите отчитат спад на записванията от Русия и от скандинавските страни

Снимка: БГНЕС

През миналата година оплакванията от туристическия сезон на западноевропейските туристи са били свързани основно с качеството на олинклузив почивките в по-нискокатегорийните хотели и с шумовото замърсяване, каза за "Хоризонт" Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Дори в курорт като Слънчев бряг основната част от туристите не са младежи за алкохолен туризъм, а все още има семейства с деца, и това, което трябва да се направи, е да се спазва законът в сегашния му вид, смята той.

Според Попов туристическият сезон няма да бъде толкова лош, но се очертава и не толкова добър, каквито са били предварителните прогнози на туроператорите. Ще има спад на руския пазар, а в началото на сезона – и на българските туристи заради лошото време. По-малкото руски записвания и на тези от традиционните пазари се дължат на връщането на Турция на активния туристически пазар, а с обезценяването на турската лира цените там сега са още по-конкурентни. По-малкото туристи от Дания и въобще от скандинавския пазар се обясняват с по-доброто време там – в Дания например има температурни рекорди за сезона. След регистрирания силно изразен ръст от пазари като Полша и Прибалтика, с отварянето на Турция в най- оптимистичния вариант може да се очаква да се задържат бройките и нощувките от миналата година, отбеляза Димитър Попов.

Като положителен момент той открои заявката на основно британски нискотарифни превозвачи за летателни програми до Бургас и Варна, които ще започнат догодина. Това според Попов ще се отрази положително най-вече с удължаването на сезона и разнообразяването на типа почивка извън морската. Влиянието на големи първенства като световното по футбол върху преориентацията на туристите е пренебрежимо малко, допълни той. 

Западноевропейският пазар задържа тенденцията за търсене на олинклузив почивки. Основният проблем за българския туризъм остава сезонноста, затова трябва да се работи и за други пазари, които не са толкова сезонно зависими – например Близкият изток, обобщи Попов.

Българите ще пътуват основно към Гърция и Турция. Гърция е все по-предпочитана дестинация за българите. В началото на активния туристически сезон за българи и румънци потокът към Гърция и Турция ще се засили. Натрупване на автомобили и опашки по границите се очакват заради съвпадението с прибирането на гастарбайтерите, които пътуват основно за Турция. "Надяваме се, че Паспортната проверка и Митниците ще сложат допълнителен персонал и допълнителни гишета за обработка на преминаващите, иначе рискуваме опашки и часове да се виси по границите", коментира Димитър Попов.

Заради свръхпредлагането на леглова база и късия сезон хотелиерите не могат да наемат работници и работните места се заемат главно от студенти и хора в лятна ваканция, основно от Молдова и Украйна, каза още Попов.

Провеждането на европредседателството ни е имало положителен ефект за България. "Най-вече кратките пътувания към България, основно София като дестинация. България все повече се споменаваше. Някои хора за първи път чуха, че в България съществува туризъм извън Черноморието", посочи той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

В петък предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за Мини "Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие , с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие,..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00

Почина Райна Вълчева, бивш зам. главен редактор на в. "Труд"

На 5 май е починала Райна Вълчева, бивш първи заместник главен редактор на в. "Труд", съобщиха от семейството за "Хоризонт". Поклонението ще е в петък в Централните софийски гробища.

публикувано на 08.05.24 в 15:51
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

Русия е превзела две села в Украйна

Руските сили са превзели село Кисливка в украинската Харковска област и село Новокалинове в Донецка област, твърди руското министерство на отбраната. В изявление се признава за нанесените тази нощ удари по военни и енергийни съоръжения в Украйна с дронове и ракети. "След кратко затишие се очаква Русия да продължи с масираните удари",..

публикувано на 08.05.24 в 15:44

ЕК иска от Х информация за намаляване на ресурси за модериране на съдържание

Европейската комисия поиска от платформата X (бивша Туитър) повече информация за намаляването на ресурсите за модериране на съдържанието и на дейностите в тази сфера. Искането е по Акта за цифровите услуги. Комисията иска също сведения за оценката на риска, извършена от Х за прилагането на инструментите на генеративния изкуствен интелект в..

публикувано на 08.05.24 в 15:37