Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се избирателната комисия да обяви края на референдума в Македония

Последните данни за избирателната активност сочат, че тя е достигнала 30 процента.

Македонският премиер Зоран Заев беше сред първите гласували в Струмица.
Снимка: БГНЕС

В този час се очаква избирателната комисия да обяви края на референдума в Македония по въпроса за договора с Гърция за името на страната, така че да се открие пътят пред присъединяването й към НАТО и Европейския съюз. Последните данни за избирателната активност са от преди час и сочат, че тя е достигнала 30 процента.

Право на участие в референдума имат над 1 милион и 800 хиляди души, но за да бъде сметнат за валиден референдумът, трябва да гласуват над половината, т.е. около 903 хиляди души.

Гласуването в Македония се очаква да приключи в 19.00 часа местно време. 

За масово участие призова сънародниците си премиерът на Македония Зоран Заев, след като гласува в Струмица. Той изрази очакване за висока активност при гласуването като доказателство, че сънародниците му подкрепят присъединяването на страната към ЕС и НАТО и че жителите на Македония ще вземат решението за бъдещето на страната си. Той изрази също така очакване резултатът да определи посоката, за бъдещите обсъждания на договора с Гърция, които са важно условие за решаване на спора за името, а и за предвижване напред на процеса на интеграция на Македония в ЕС. 

Президентът Георге Иванов вече заяви, че няма да гласува, тъй като смята договора с Гърция за вреден за националните интереси, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ призова за гласуване по съвест.

Референдумът се смята за тест за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната и за намирането на решение на спора за името Македония, който водят Атина и Скопие. Първа стъпка в тази посока се направи  през юни с подписването на договора между двете страни. С него те приемат, че името за вътрешна и външна употреба трябва да е Република Северна Македония, а официалният език - македонски.

Близо 200 души са изпратени в Македония като наблюдатели от името на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предава АФП. Те следят самия процес на упражняване правото на глас в западната ни съседка по време на днешния референдум.

Ръководителят на наблюдателната мисия на организацията Ян Петерсон уточни:

“Към момента имаме около стотина екипа, които следят днешния референдум. Те са разпръснати в цялата страна, за да ни докладват всичко, което им прави впечатление от началото на изборния ден или още преди секциите да отворят“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жена гласува в Скопие на ключовия референдум за бъдещето на Македония.

Македония гласува на исторически референдум

В Македония гласуват днес на референдума за бъдещето на евроатлантическата интеграция и дали страната ще се преименува на Република Северна Македония заради договора с Гърция. До провеждането на допитването се стигна след подписания..

обновено на 30.09.18 в 09:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21