Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Архитекти искат спиране на конкурса за проект за обновяване на столичния площад „Св. Неделя“

Проблемът при площад „Св. Седмочисленици“ е не толкова във визията, а в липсата на дебат и обществено обсъждане, смята арх. Бакалова

Снимка: bg.wikipedia.org

Камарата на архитектите в България поиска прекратяване на конкурса за проект за обновяване на централния столичен площад „Св. Неделя“.

Архитектите смятат, че формата на конкурса не трябва да бъде ограничена, а да бъде направен публичен, отворен, международен конкурс, каза заместник-председателя на Камарата на архитектите в България – арх. Петкана Бакалова и обясни:

„Ние поставихме исканията си към Община София – така, както е по закон. Тъй като поръчката беше обявена като ограничен конкурс  със следните условия – милион и половина оборот на фирмите за последните три години от проектиране, от които 750 хиляди оборот от проектиране на площадни пространства, 25 хиляди квадратни метра проектирани площади за последните три години и 15 души средносписъчен персонал последните три години, поддържани от фирмата. Това първо са икономически условия. След като изпратихме писмо до Столична община, те намалиха условията, но самата форма на конкурса не ни удовлетворява. Трябва да бъде направен публичен, отворен, международен конкурс, който даде равен достъп на българските архитекти – те са над 4 хиляди, и на европейските и световните такива,  каза арх. Петкана Бакалова.

По отношение на искането да се обявят две отделни процедури – за идейна концепция и за работен проект, арх. Бакалова поясни:

„Когато по света се обявяват подобни конкурси или се канят проектанти, много често идейната фаза се разработва от млади архитекти, които имат все още неизчерпано въображение. Следваща фаза – ако архитектът, който е спечелил конкурса, не успее да сформира екип и да отговори на следващите условия, тогава се прави подбор на фирма, вече с икономически критерии. Дават се две възможности – авторът да продаде авторските права или пък да вземе участие в следващата фаза, но вече екип, който може да се справи“.

Арх. Бакалова коментира и ситуацията около ремонта на на ул. Граф Игнатиев“ и площада пред църквата „Св. Седмочисленици“, предизвикал сериозно гражданско недоволство. Не толкова визията, колкото липсата на дебат и обществено обсъждане за „Св. Седмочисленици“ е по-сериозният проблем, смята тя.

„Там проектът е спечелен и възложен след архитектурен конкурс. Така се състезават идеите. Работният проект е изключително прецизен с много детайли и подробности. Самата процедура е разписана по същия начин. За пръв път виждам да се изпълнят мострени участъци и след приемане на мострения участък, да се изпълнят останалите пространства. Там проблемът е основно в контрола по време на изпълнението. И другото, това, което най-вече възмути гражданите – визията на площад „Св. Седмочисленици“. По принцип нашия закон за обществени поръчки не предполага проектантът да посочи точния материал преди изпълнението на поръчката. Проектантът дава размерите, износоустойчивост, параметри – бетонови или естествен камък, но точна визия… Аз видях как са го указали колегите – три нюанса на самите плочки. Това, което беше дадено като илюстративна идея, не изглежда точно по начина, по който изглежда в момента. По-сериозният проблем обаче е липсата на дебат за „Св. Седмочисленици“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт в ловешката езикова гимназия

Традиционният фестивал на ловешката езикова гимназия, който трябваше да се състои през април, но беше отложен заради пандемията тази година, ще премине под формата на благотворителен концерт днес, а събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на майката на момиче, завършило през май училището. Благотворителният концерт е от 18.00 ч...

публикувано на 21.10.20 в 15:56
Никола Чанев

В болницата в Кърджали няма свободни легла за лечение на Cofvid-19

В болницата в Кърджали вече няма свободни легла за лечение на пациенти с Covid-19. Това съобщи областният управител Никола Чанев по време на тържественото честване на Деня на Кърджали, което тази година преминава под знака на пандемията от коронавирус. Според него ситуацията в района е изключително сложна. “Леглата в Инфекциозно отделение вече са..

публикувано на 21.10.20 в 15:44
51 детска градина

Фандъкова предлага програма за 67 нови детски градини в София до три години

До три години в София да бъдат построени 67 нови сгради на детски градини, с което ще бъде овладян недостигът на места в детските заведения в столицата. Това предвижда програмата на администрацията за справяне с проблема, която до края на седмицата ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет. Целта е да бъдат осигурени места на деца от три..

публикувано на 21.10.20 в 15:42

Фандъкова: Два пъти повече Covid-легла в общинските болници в София

Два пъти повече легла за болни от коронавирус са открити в общинските болници в София, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.  От утре ще се намали интервалът на влаковете в метрото в пиковите часове.  Екипите на Столичния инспекторат, съвместно с полицията, извършват проверки в търговските обекти и градския транспорт за носене на маски. 

публикувано на 21.10.20 в 15:38
Министерство на образованието и науката

МС отпусна близо 28 млн. лева за обезщетения в сферата на образованието

Близо 28 милиона лева за обезщетения в сферата на образованието отпусна правителството, за да обезпечи плащания за месеците юли и август но Националната програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала".   Допълнително по бюджета на МВР се осигуряват 11 милиона за плащания по договори свързани с издаване на българските лични документи. 

публикувано на 21.10.20 в 15:36
Foto: EPA/BGNES

ЕС решава на 10 ноември за преговори със Скопие и Тирана

Решение дали да се даде зелена светлина за началото на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания ще бъде взето на 10-ти ноември на Съвет "Общи въпроси", съобщи за "Хоризонт" информиран източник.  Днес посланиците обсъждат напредъка на двете страни . България ще представи позицията си за Северна Македония, която е известна и..

публикувано на 21.10.20 в 14:31
Руските зенитни комплекси С-400 бяха доставени на Турция през юли 2019

Столтенберг: Турция губи съвместимост с НАТО заради С-400

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойство от последствията заради решението на Турция да закупи руската ракетна система С-400. В отговор на въпрос за насочването ѝ към кораби на Пакта, които провеждат учение в Черно море, Столтенберг заяви: "Това е труден проблем. Разбира се, въпрос на национално решение е какви..

публикувано на 21.10.20 в 14:27