Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Архитекти искат спиране на конкурса за проект за обновяване на столичния площад „Св. Неделя“

Проблемът при площад „Св. Седмочисленици“ е не толкова във визията, а в липсата на дебат и обществено обсъждане, смята арх. Бакалова

Снимка: bg.wikipedia.org

Камарата на архитектите в България поиска прекратяване на конкурса за проект за обновяване на централния столичен площад „Св. Неделя“.

Архитектите смятат, че формата на конкурса не трябва да бъде ограничена, а да бъде направен публичен, отворен, международен конкурс, каза заместник-председателя на Камарата на архитектите в България – арх. Петкана Бакалова и обясни:

„Ние поставихме исканията си към Община София – така, както е по закон. Тъй като поръчката беше обявена като ограничен конкурс  със следните условия – милион и половина оборот на фирмите за последните три години от проектиране, от които 750 хиляди оборот от проектиране на площадни пространства, 25 хиляди квадратни метра проектирани площади за последните три години и 15 души средносписъчен персонал последните три години, поддържани от фирмата. Това първо са икономически условия. След като изпратихме писмо до Столична община, те намалиха условията, но самата форма на конкурса не ни удовлетворява. Трябва да бъде направен публичен, отворен, международен конкурс, който даде равен достъп на българските архитекти – те са над 4 хиляди, и на европейските и световните такива,  каза арх. Петкана Бакалова.

По отношение на искането да се обявят две отделни процедури – за идейна концепция и за работен проект, арх. Бакалова поясни:

„Когато по света се обявяват подобни конкурси или се канят проектанти, много често идейната фаза се разработва от млади архитекти, които имат все още неизчерпано въображение. Следваща фаза – ако архитектът, който е спечелил конкурса, не успее да сформира екип и да отговори на следващите условия, тогава се прави подбор на фирма, вече с икономически критерии. Дават се две възможности – авторът да продаде авторските права или пък да вземе участие в следващата фаза, но вече екип, който може да се справи“.

Арх. Бакалова коментира и ситуацията около ремонта на на ул. Граф Игнатиев“ и площада пред църквата „Св. Седмочисленици“, предизвикал сериозно гражданско недоволство. Не толкова визията, колкото липсата на дебат и обществено обсъждане за „Св. Седмочисленици“ е по-сериозният проблем, смята тя.

„Там проектът е спечелен и възложен след архитектурен конкурс. Така се състезават идеите. Работният проект е изключително прецизен с много детайли и подробности. Самата процедура е разписана по същия начин. За пръв път виждам да се изпълнят мострени участъци и след приемане на мострения участък, да се изпълнят останалите пространства. Там проблемът е основно в контрола по време на изпълнението. И другото, това, което най-вече възмути гражданите – визията на площад „Св. Седмочисленици“. По принцип нашия закон за обществени поръчки не предполага проектантът да посочи точния материал преди изпълнението на поръчката. Проектантът дава размерите, износоустойчивост, параметри – бетонови или естествен камък, но точна визия… Аз видях как са го указали колегите – три нюанса на самите плочки. Това, което беше дадено като илюстративна идея, не изглежда точно по начина, по който изглежда в момента. По-сериозният проблем обаче е липсата на дебат за „Св. Седмочисленици“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕП призова за историческо помирение между България и Северна Македония

Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на ЕС да започне незабавно преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС, особено в рамките на геостратегическия контекст на руската инвазия в Украйна. В доклада за Северна Македония се отбелязват рисковете от нарастващата икономическа и енергийна зависимост от..

публикувано на 19.05.22 в 16:08

"Български пощи" възобновяват приемането и изплащането на вътрешни парични преводи

"Български пощи" съобщиха, че възобновяват приемането и изплащането на вътрешните парични преводи, както на обикновени, така и на експресни. Експресните парични преводи могат да бъдат изплатени във всяка пощенска станция от приложения списък, а обикновените - само в пощенската станция, за която преводът е адресиран. Изплащането на..

публикувано на 19.05.22 в 16:06

ЕК иска от България и други две страни информация за транспониране на европейски правила

Европейската комисия изпрати мотивирани становища до страната ни и още 2 държави членки на ЕС с искане да предоставят информация за това как правилата на ЕС за борбата с измамите и подправянето на непарични платежни средства са транспонирани в националните им законодателства. С европейската директива се криминализира кражбата на идентификационни..

публикувано на 19.05.22 в 15:49
Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов

Мирослав Иванов остава зам.-председател на Народното събрание

Мирослав Иванов от партия "Продължаваме промяната" остава зам.-председател на Народното събрание, реши мнозинството депутати. Предсрочното му освобождаване от поста, за което настояваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", беше отхвърлено със 129 гласа срещу 81 от опозицията. Оставката му беше поискана заради петъчното пленарно заседание,..

публикувано на 19.05.22 в 15:47
Рафаел Глюксман

ЕП поиска трибунал за военните престъпления в Украйна

Европейският парламент прие резолюция, в която настоява да бъде създаден специален международен трибунал за военните престъпления, извършени в Украйна. Става дума за орган, който да разследва престъпления, за които Международния наказателен съд няма юрисдикция. Той трябва да търси отговорност от руските политически лидери и военни командири, както и от..

публикувано на 19.05.22 в 15:36
Гроздан Караджов

Караджов: Държавата не плаща за "Хемус", но се начислява ДДС

Министърът на регионалнато развитие Гроздан Караджов потвърди, че държавата не плаща на строителите на АМ "Хемус", но им се начислява ДДС. Последното плащане е било реализирано на 20 декември м.г., но без негово знание, по процедури отпреди да стане министър, уточни Караджов: "От тогава насам ние не сме плащали нито стотинка и това е поради факта, че в..

публикувано на 19.05.22 в 15:14

Автобусният билет Рила - Рилски манастир остава 2,50 лева

Автобусният билет Рила - Рилски манастир, 22 километра, остава 2,50 лева и цената не е променяна от месеци, казаха от фирмата превозвач, която обслужва линията. Автобусът се ползва ежедневно от работещите в Рилската обител или от туристи и посетители, които отиват на религиозна служба в манастира. Въпреки драстичното поскъпване цената на горивата заради..

публикувано на 19.05.22 в 14:51