Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти искат спиране на конкурса за проект за обновяване на столичния площад „Св. Неделя“

Проблемът при площад „Св. Седмочисленици“ е не толкова във визията, а в липсата на дебат и обществено обсъждане, смята арх. Бакалова

Снимка: bg.wikipedia.org

Камарата на архитектите в България поиска прекратяване на конкурса за проект за обновяване на централния столичен площад „Св. Неделя“.

Архитектите смятат, че формата на конкурса не трябва да бъде ограничена, а да бъде направен публичен, отворен, международен конкурс, каза заместник-председателя на Камарата на архитектите в България – арх. Петкана Бакалова и обясни:

„Ние поставихме исканията си към Община София – така, както е по закон. Тъй като поръчката беше обявена като ограничен конкурс  със следните условия – милион и половина оборот на фирмите за последните три години от проектиране, от които 750 хиляди оборот от проектиране на площадни пространства, 25 хиляди квадратни метра проектирани площади за последните три години и 15 души средносписъчен персонал последните три години, поддържани от фирмата. Това първо са икономически условия. След като изпратихме писмо до Столична община, те намалиха условията, но самата форма на конкурса не ни удовлетворява. Трябва да бъде направен публичен, отворен, международен конкурс, който даде равен достъп на българските архитекти – те са над 4 хиляди, и на европейските и световните такива,  каза арх. Петкана Бакалова.

По отношение на искането да се обявят две отделни процедури – за идейна концепция и за работен проект, арх. Бакалова поясни:

„Когато по света се обявяват подобни конкурси или се канят проектанти, много често идейната фаза се разработва от млади архитекти, които имат все още неизчерпано въображение. Следваща фаза – ако архитектът, който е спечелил конкурса, не успее да сформира екип и да отговори на следващите условия, тогава се прави подбор на фирма, вече с икономически критерии. Дават се две възможности – авторът да продаде авторските права или пък да вземе участие в следващата фаза, но вече екип, който може да се справи“.

Арх. Бакалова коментира и ситуацията около ремонта на на ул. Граф Игнатиев“ и площада пред църквата „Св. Седмочисленици“, предизвикал сериозно гражданско недоволство. Не толкова визията, колкото липсата на дебат и обществено обсъждане за „Св. Седмочисленици“ е по-сериозният проблем, смята тя.

„Там проектът е спечелен и възложен след архитектурен конкурс. Така се състезават идеите. Работният проект е изключително прецизен с много детайли и подробности. Самата процедура е разписана по същия начин. За пръв път виждам да се изпълнят мострени участъци и след приемане на мострения участък, да се изпълнят останалите пространства. Там проблемът е основно в контрола по време на изпълнението. И другото, това, което най-вече възмути гражданите – визията на площад „Св. Седмочисленици“. По принцип нашия закон за обществени поръчки не предполага проектантът да посочи точния материал преди изпълнението на поръчката. Проектантът дава размерите, износоустойчивост, параметри – бетонови или естествен камък, но точна визия… Аз видях как са го указали колегите – три нюанса на самите плочки. Това, което беше дадено като илюстративна идея, не изглежда точно по начина, по който изглежда в момента. По-сериозният проблем обаче е липсата на дебат за „Св. Седмочисленици“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах

Най-малко 30 палестинци са били убити при израелски въздушен удар в училище в Деир ал Балах в Ивицата Газа, съобщиха палестински източници.  Според изявление на израелската армия целта на атаката е бил команден център на "Хамас". От здравното министерство в Газа уточняват, че ударът е бил нанесен в район, където са разположени разселени семейства...

публикувано на 27.07.24 в 15:39

МОСВ: Няма превишения на средночасовите норми за вредни газове в района на складовете в Елин Пелин

От Министерството на околната среда и водите увериха, че в района на складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин няма регистрирани превишения на средночасовите норми за вредни газове като серен и азотен диоксид и озон.  Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.  Стойностите за фини прахови частици също са в нормата, уверяват..

публикувано на 27.07.24 в 15:17

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на времето за изчакване на границата с България, където през уикенда се очаква интензивен трафик,..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели." Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св...

публикувано на 27.07.24 в 13:51