Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнози за евроизборите - ще успеят ли политическите сили да отговорят на очакванията на европейските избиратели

Мнозинство за проевропейските сили в следващия Европейски парламент - това прогнозира евродепутатът от Европейската народна партия Светослав Малинов по време на дискусия, посветена на предстоящите догодина европейски избори. На събитието, организирано от Бюрото на Европарламента в София, граждани и евродепутати обсъждаха как България да участва активно в дебата за бъдещето на Европа и дали политическите сили ще успеят да отговорят на очакванията на европейските избиратели, а публичният дебат показа, че предизборната надпревара за идеи е в ход и в България.

Началото на кампанията за изборите за ЕП е вече факт, макар и неофициално, а изборите в Люксембург, Белгия и Бавария вече предизвикаха вълна от анализи за тенденциите, които резултатите показват за посоката, в която ще върви европейския проект. В очакване сме до месец Европейската народна партия да определи водещия си кандидат за председател на Европейската комисия, а малко по-късно това ще направят и социалистите, а сред проблемите, за които се търси  трудно общоевропейско решение и които попадат в контекста на предизборната кампания, бяха въпросите на миграцията и  граничния контрол и ще съответства ли новият европейски бюджет на амбициите за по-сигурна и солидарна Европа.

Евродепутата от ДСБ Светослав Малинов, член на групата на ЕНП, прогнозира, че в следващия парламент проевропейските сили ще имат над три четвърти мнозинство или най-малко 525 депутати, а антиевропейските и евроскептичните сили ще имат не повече от 25 % или не повече от 175 евродепутати.

Според Ева Майдел ГЕРБ/Европейската народна партия, предстоящите избори ще определят не само състава на европейските институции за следващите 5 години, а бъдещето на Европа за десетилетия напред.

Ако следващият Европейски парламент е запълнен с политици като Найджъл Фарадж, разговорът за бъдещето на Европа ще бъде напразен, предупреди във видео-обръщение Ева Майдел.

Според Георги Пирински от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент ЕК е тежък длъжник на европейските граждани заради неизпълнени социални цели, заложени в стратегията Европа 2020, а предстоящите избори поставят предизвикателството да бъде преодоляна разделението по линията "единен европейски пазар и социален съюз" заради нарастващи неравенства не само между отделните групи държави, но и вътре във всяка страна. И според Ангел Джамбазки  от Групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент предстоящите избори ще бъдат “вододелни“.

Джамбазки призова за по-активно присъствие на България на европейската политическа сцена при защита на националните интереси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Признаха за виновни българин и четирима албанци, опитали да внесат кокаин за 200 млн. паунда във Великобритания

Банда, съставена от българин и четирима албанци, беше призната за виновна от английски съд след дълъг процес за внасяне на кокаин от Латинска Америка на стойност около 200 милиона паунда в Обединеното кралство, съобщи BBC. Членовете на бандата бяха заловени през февруари 2021 г. Процесът приключи след повече от три години в петък, но произнасянето..

публикувано на 14.10.24 в 04:42
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Фронтът се нуждае от допълнителна подкрепа

Украйна обвини Северна Корея, че изпраща войски в помощ на руската армия. Украинският президент Володимир Зеленски използва случая да подкани партньорите на Киев към по-решителна подкрепа:  "Наблюдаваме все по-укрепващи съюзи на Русия с режими като този в Северна Корея. Вече не става дума само за доставки на оръжие - вече се прехвърлят хора от..

публикувано на 13.10.24 в 22:13
Противоракетна система ТHAAD пред Белия дом във Вашингтон по време на изложение

САЩ пращат на Израел противоракетна система ТААД, която ще се управлява от американски военни

От Пентагона обявиха, че ще разположат в Израел американска противоракетна система ТААД  (THAAD - Terminal High-Altitude Area Defense) , която ще се управлява от американски военни, предаде АФП. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че изпраща системата "за защита на Израел", допълва Ройтерс. "Министърът на отбраната Лойд Остин разреши..

публикувано на 13.10.24 в 22:05
Илюстративна снимка - израелски военен дрон, летящ над Газа.

"Хизбула" пое отговорност за атаката с дрон срещу северния израелски град Бинямина

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" пое отговорност за атаката с безпилотен апарат, при която бяха ранени десетки жители на северния израелски град Бинямина, предадоха  АФП и  Ройтерс. В съобщение на групировката, поддържана от Иран, се твърди, че "рояк" дронове е бил изпратен срещу тренировъчна база на израелската армия южно от Хайфа в отговор..

публикувано на 13.10.24 в 21:46

Завършва 6-годишният спасителен ремонт на храма в кюстендилското с. Драговищица

Водосвет и курбан за здраве беше отслужен тази вечер пред храма "Успение Богородично", чиито спасителен ремонт продължава шеста година, в кюстендилското село Драговищица. Курбанът е дарение от кмета  на селото с около 600 жители  София Плачкова, която се връща на поста след месеци принудително отсъствие и беше замествана от временно изпълняващ..

публикувано на 13.10.24 в 21:38

Електрически хиперавтомобил събра многобройна публика в родопско село

Представянето на първия изцяло български  електрически хиперавтомобил събра хиляди хора от страната на площада в родопското село Слащен.  От екипа, разработил колата на бъдещето, се надяват това да постави България на световната карта в производството на спортни и бутикови  автомобили. Да заменят гледката от тютюневите ниви с автомобил, наречен..

публикувано на 13.10.24 в 20:41
Ямбол - Център

Конкурсът за куклено-театрална пиеса за фестивала "Михаил Лъкатник" - до началото на декември

Конкурсът за написване на куклено-театрална пиеса за Националния фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол ще продължи до началото на декември, информираха от Държавния куклен театър в Ямбол. До момента са постъпили 16 творби. Конкурсът се организира за 12-и път и е единственият у нас за написване на детски куклено-театрални пиеси , уточни директорът на..

публикувано на 13.10.24 в 20:32