Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Въвеждането на тол-такса от средата на следващата година ще вдигне цените на основни храни с 3 до 5%, съобщава на първата си страница вестник "24 часа". Заради новите тарифи камионите с доставки ще плащат близо 10 пъти повече. Увеличението на цените ще засегне стоки като хляб, масло, сирене, колбаси, месо, които се транспортират всеки ден. Подробности за това как ще се отрази толтаксата на цените ще има в утрешния брой на вестника. 
Днешното издание обръща внимание и на решението на премиерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия за обща кандидатура за световното първенство през 2030 година. Тогава ще се отбележи вековният юбилей на първенствата на планетата и заради това всички смятат, че Южна Америка е фаворит. Още повече заради силната кандидатура на  Аржентина, Уругвай и Парагвай, която бе представена през юли миналата година. Исторически погледнато Балканите също имат своите козове, коментира "24 часа". Два отбора - Югославия и Румъния, пътуват на първото световно, което е бойкотирано от Великобритания, и така го спасяват от липсата на чужди отбори. Според изданието, спортната инфраструктура е основното препятствие пред кандидатурата на Балканите. Всички останали са почти готови докато в момента на полуострова имаме 3 от 12-стадиона, които са необходими. 
Цял арсенал от пушки е бил скрит в къщата на великия поет Пейо Яворов на столичната улица "Раковски", пише "Телеграф". Наследници на Никола Вапцаров пък намерили в семейната къща в Банско тайник с документи, сред които имало и преправен като сабя щик, принадлежал на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров. Вестникът разказва и за съдбата на къщата на Иван Вазов в София, която през 1926 г. става първият български литературен музей. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Застрашени са жителите на село Каменица и е започнала евакуация. На място е пристигнал и директорът на ГДПБЗН Александър Джартов. Два самолета от планината Славянка са пренасочени към Малешево и са направили обливания в..

публикувано на 30.07.24 в 14:14

КНСБ: Близо милион души в България не могат да си позволят едноседмична почивка

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в..

публикувано на 30.07.24 в 14:06
с. Петрово пожарът в планината Славянка

Полк. о. з. Красимир Петров: От гръцка страна не е разминирано в планината Славянка

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е една от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра в Шумен и беше закрита. Наложително е да се вземат мерки от МО. Това предупреди о. з. полковник..

публикувано на 30.07.24 в 13:54
Хора стоят пред снимките на 12 деца и тийнейджъри, убити при нападението в Маждал Шамс, 30 юли 2024 г. .

Друзки лидери отхвърлиха плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение в събота

Друзки лидери от Маждал Шамс на Голанските възвишения казаха, че отхвърлят плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение тази събота, при което в града бяха убити 12 деца и младежи, предаде Франс прес. По време на посещение на място вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща "суров отговор" на ракетното нападение,..

публикувано на 30.07.24 в 13:41
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Това, което се прави с третия мандат, няма да доведе до успех

Това, което в момента се прави с третия мандат, няма да доведе до успех . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.  "Този парламент е фрагментиран, липсва политическа култура". Той анализира избора на държавния глава ИТН да получи третия мандат. " Поради несъстоятелността на парламентарно..

публикувано на 30.07.24 в 13:09
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила,..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 12:53