Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първокласните пътища са почистени, но все още има села без ток

| обновено на 29.11.18 в 10:45
Автор:
Два ТИР-а са закъсали на прохода „Пампорово“. Тежкотованите коли са блокирали на т.нар. 12-процентов наклон.
Снимка: Предоставена на БНР от Николай Узунов

Жълт код за опасно време с ниски температури е обявен за по-голямата част от страната. В Югоизточна България и по Черноморието има предупреждение за силен вятър. 

От БДЖ съобщиха, че някои влакове се движат със закъснение.

Движението през проходите Шипка, Троянски и Превала и по пътя между граничните села Дуранкулак и Кардам е ограничено за тежкотоварни автомобили, а в прохода „Боаза“ има опасност от падащи камъни. Два ТИР-а са закъсали на прохода "Пампорово". Камионите са блокирали прохида на т.нар. 12-процентов наклон, съобщи за БНР слушателят Николай Узунов. На мястото все още няма образувани колони от чакащи автомобили. 

Пътищата в област Добрич са заснежени, на места със заледявания, проходими при зимни условия. 

Частично заснежени и заледени са пътищата в планинската част на Сливенска област. Три машини почистват пътя в района на Котел и вече са преминали два пъти по трасето, съобщи дежурният в Областно пътно управление. Котленският проход е отворен, но по пътя има частични заледявания. Слаб сняг вали в района Твърдица. Две машини опесъчават пътя Твърдица – Елена, който е проходим при зимни условия. През Твърдишкият проход  и Вратник целогодишно е въведено ограничен за товарни автомобили над 10 тона. В района Сливен  духа умерен вятър, настилките са сухи. Пътят за Карандила и село Ичера  през връх „Чуката“ е отворен. В района Нова Загора пътищата са сухи, видимостта е добра. Към момента няма информация за въведени ограничения или затруднения за преминаване през автомагистрала „Тракия“. 

В Добрич и района силният североизточен вятър натрупва преспи и движението там е силно затруднено. Остава ограничението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по пътя Добрич-Силистра. 

В Шуменско и в Монтанско села останаха без ток.

Временно е ограничено движението от 26-ти до 27-ми километър на АМ "Тракия" в посока София поради горящ автобус, съобщават от Пътната агенция. Пътниците са изведени, няма пострадали. Движението в тази част на магистралата се извършва само в изпреварващата лента.

"Към момента всички автомагистрали и първокласни пътища са отворени за движение. Причина за притеснение няма", каза в предаването "Преди всички" Денислав Пейчев - дежурен в ситуационния  център на Агенция "Пътна инфраструктура". От агенцията не очакват сериозни проблеми през деня:

"Всички машини по снегопочистване работят. Републиканските пътища са обработени. По тях може да се пътува внимателно, при зимни условия", каза Пейчев и добави, че към момента няма места, за които се препоръчва да се избягват.

Възстановено е движението за леки автомобили по пътя между Синеморец и Резово в Община Царево. Участъкът беше наводнен по-рано заради излязлата от коритото си река Велека. 

Във Варна тази сутрин се запали стар автобус по линия 20. Хората в него се оплакаха от задимяването при възникналия пожар. Снощи по тази линия бяха пропуснати три курса между 17.20 и 18.10 и хората чакаха 55 минути на ледения вятър. Пътниците споделиха, че това се случва нерядко.

Няма затворени за пътища в Сливенска област. Движението се осъществява при зимни условия. В планинската част на областта вали сняг, а в района на Сливен духа вятър. Няма населени места без ток и вода. Две машини обработват с химикали против замръзване АМ „Тракия“  а други 16 работят по почистването на планинските пътища в областта. В равнинната част пътищата са мокри и хлъзгави. Котленският проход е отворен и няма ограничения за преминаване на товарни автомобили. За проходите Твърдишки и Вратник е въведено целогодишно ограничение за преминаване на автомобили над 10 тона.

В цяла София улиците са обработени със смеси срещу заледяване. Над 140 снегопочистващи машини са на терен. Обработват се трасетата на обществения транспорт, основни улици в кварталите, стръмни участъци и мостове и частично вътрешноквартални улици, съобщават от Столична община. На Витоша е извършено опесъчаване и снегопочистване. Всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути. Аварийни екипи са реагирали на 4 сигнала за паднали на пътното платно клони на дървета. 

През нощта във всички райони на Столичната община са направени обработки със смеси срещу заледяване. Извършват се обработки в южни райони като "Младост", "Изток", "Витоша". Всички линии на обществения транспорт се движат по обичайните си маршрути, съобщиха от общината. 

Между 10 и 15 см сняг натрупа по проходите в Смолянска област. По данни на Областното пътно управление пътищата на републиканската мрежа са почистени и обработени с пясък и сол. 

В област Русе няма проблем с движението по "Дунав мост" след вчерашните затруднения заради снеговалежа.

В област Враца е обявен предупредителен код за очаквани ниски температури, преодолени са проблемите с електроснабдяването на селища в общините Враца и Роман.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35