Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Антоан Георгиев: Виртуалният асистент помага да учиш у дома, но ролята на учителя е незаменима

Игрите са незаменим полигон за виртуалната реалност, въпросът е докъде можем да се потопим в тази изкуствена среда

Антоан Георгиев
Снимка: Добромир Видев

"Ученикът поставя очилата си и вижда виртуалния асистент. Той се представя и го пита по какъв начин може да бъде полезен. Например можете да питате колко е площта на България и той ще ви зададе отговора." Това казва Антоан Георгиев, последният участник в поредицата "Разкодирано" за отличените с тазгодишните награди „Джон Атанасов“ за принос в компютърните науки. 

"Това са очилата за виртуална реалност", обяснява Антоан при представянето на своя проект „Виртуален асистент “пред студенти от Университета по национално и световно стопанство. Той вярва, че в големия черен "куфар" се крие бъдещето на образованието в България. Ползваме готова библиотека от конкретна наука - в случая география. Работи посредством задаване на въпроси от страна на потребителя, обяснява той. 

"Това е основният принцип - готова база данни и посредством мисловни карти, тези думи биват преобразувани в невронни мрежи  - така протича целият процес."

Виртуалната реалност е променила и ще продължи да променя света ни, правейки го още по-динамично място, убеден е Антоан Георгиев. 

Виртуалното обучение на ученици не е новост за няколко стотин училища в Съединените щати. Поддръжниците на този метод казват, че училище и образование не е задължително да са едно и също нещо, защото така децата се подготвят да придобиват знания за професии, които още не са се появили. 

Също като американските си колеги, Антоан твърди, че новият начин на използване на знанието ще бъде полезен, без да отрича ролята на традиционното училище: 

"Целта е да се упражнява вкъщи все едно е в училище. В училището виртуалният асистент е по-скоро неподходящ. Нашата цел е не да заменим учителите с виртуално подобие, а просто надграждане на знанията, придобити в училище. Ролята на училището и учителя са незаменими - те не могат да бъдат заменени."

Алекс Цветанов от Софийската математическа гимназия и доц. д-р Златогор Минчев помагат на Антоан Георгиев да развие проекта си. Това, което направихме, е своеобразен вариант на Google. В случая, обаче, потребителят няма да използва топтърсачката, а помощта на виртуалния асистент - един от плюсовете му е високото ниво на интеракция, допълва Антоан. "Аватарът е проектиран да изпълнява мимики, което още повече допълва чувството за реалност".

Друг проект на Антоан е „Blumber" – игра, използваща виртуална реалност, в която основен двигател е потребителят. "Игрите са незаменим полигон, когато говорим за виртуална реалност. Те са основният демонстратор на технологията, но въпросът, който поставям е до каква степен ние можем да се потопим в тази изкуствена среда. Моят проект търси отговор на този въпрос."

Антоан опровергава доминиращото мнение, че игрите не носят нищо полезно и са губене на време: "И това е целта на моето включване - да покажа, че игрите могат да бъдат с образователна цел, с изследваща цел."

Антоан Георгиев се опитва да приложи закономерност, открита от психолога Джордж Милър през 50-те години на миналия век - че има горен лимит възможността ни да запаметяваме характеристики в работната си памет: от седем, плюс-минус два елемента. "Когато разбрах за този закон, се замислих за имплементацията във виртуална реалност и изследване не резултатите."

Проектът му е представен на Европейското младежко научно изложение в Полша. Заключението от проекта гласи, че капацитетът ни във виртуална реалност е много по-нисък от този, който имаме в реална среда.

Знанията, които си набавям, не са от хартиен носител. Всичко е онлайн - разказва още Антоан. 

Антоан Георгиев е на мнение, че секторът на технологиите се развива добре в България, но в страната липсва голямо поле за обучение в областта на компютърните игри, затова би искал да учи в чужбина. "Специално платформата, която разработвам, поне засега не се изучава никъде в България. Няма много добри варианти за разработка на игри в България и е възможно да следвам в чужбина, след това да се върна в България."

Моята основна цел е разработка на игри, а в България нямам много добра алтернатива за разработка на игри. Като цяло темата разработка на игри не е толкова популярна в България, обобщава Антоан.

Историята на Антоан е разказана в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пускат до месец коктейла от моноклонални тела за лечение на Covid-19

Активно се работи по пускането в употреба на коктейла от коктейла от моноклонални тела.  Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.  „Това са специфични продукти за терапия за вече заболели пациенти. Те са в различно съотношения. Това са готови антитела, които предпазват пациента от..

публикувано на 06.03.21 в 13:59

Проф. Асен Балтов: Новата вълна на коронавируса ще бъде ограничена

„ Новата вълна на коронавируса ще бъде ограничена . Това ще се покаже след 20 март. Дотогава ще се натрупа сериозно количество ваксинирани хора. Има и много хора, които са преболедували безсимптомно. Според мен те са повече от 1,5 млн. души “. Това каза пред БНР директорът на спешната болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов.  Той подчерта, че..

публикувано на 06.03.21 в 13:44
Доц. Ангел Кунчев

Кунчев: През следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на Covid-19, после - затишие

През следващите 2-3 седмици ще бъде последният пик на заразата от Covid-19 у нас. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му след това - през пролетта и лятото - се очаква да имаме дълъг период с малко заразени: "Прогнозата на учените е, че в началото на 2022 година би трябвало проблемът Covid не да е изобщо..

обновено на 06.03.21 в 13:36

Лондон съкращава драстично помощите за страни в зони на конфликт

Британското правителство планира съкращаване със стотици милиони паунда на помощите, отпускани на страни, които се намират в зони на конфликти, съобщи "Скай нюз". В изтекла информация от документ на министерството на външните работи, разпространена от медийната платформа „Открита демокрация“, става дума за драстични съкращения в помощите за чужбина...

публикувано на 06.03.21 в 13:27

Барбара Слейвин: Рационално е САЩ да намалят присъствието си в Близкия изток

САЩ и Иран - кой пръв ще мигне за ядрената програма . Техеран да спре да обогатява уран или Вашингтон да отмените санкциите. Има ли шанс за положителен изход от тази ситуация?  „ Нереално е да се очаква нещата да се случат от само себе си ... Можем да мислим за предложението на ЕС да е домакин на неформални разговори между страните,..

публикувано на 06.03.21 в 13:21

Пети ден броят на заразените с Covid в Благоевградско не пада под 100

Три от шестте болници в Благоевградска област - в Сандански, Гоце Делчев и Разлог, са със запълнен  капацитет на Covid леглата. За сериозни проблеми и с ваксинацията съобщават от Регионалната здравна инспекция. Места няма и в две Благоевградски лечебни заведения. В Областната болница се разкриват нови Covid отделения. От понеделник спира плановият..

публикувано на 06.03.21 в 13:12

ЦИК определи колко пари ще получават членовете на изборни комисии

Членовете на секционните избирателни комисии извън България също ще получават допълнително възнаграждение - 50 на сто от заплатата,за времето на работа в извънредна епидемична обстановка, свързана с COVID-19. Това реши Централната избирателна комисия. Съгласно решението на Централната избирателна комисия възнагражденията се определят по методика,..

публикувано на 06.03.21 в 13:07