Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за толерантността предизвика възмущение във Варна и Бургас

Снимка: lgbtdeystvie


„Различни хора, равни права“ – четем от билбордове, които възмутиха десетки граждани във Варна и Бургас. Кампанията, рекламираща толерантността и равноправието, разгневи минувачите. Билбордовете, рекламираща еднополовата любов, предизвикаха вълна от гневни коментари и в социалните мрежи. Стигна се до там, че билбордът във Варна беше залят с боя и в последствие нарязан.
      

Симеон Василев – директор на Фондация „Глас“, която е инициатор на кампанията, обясни в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ целта на кампанията:

„Да покажем ежедневната дискриминация и неразбиране, пред което са изправени ЛГБТ хората в България. Не очаквахме тя да предизвика такава агресия, вандализъм и призиви за свалянето й. Това е показателно за толерантността в обществото и за това до каква степен сме готови да приемаме различните. Визията на билборда на двама прегърнати мъже пред Народното събрание по никакъв начин не противоречи на каквито и да е разпоредби, свързани с рекламата във външна среда. Той не промотира омраза, не насажда агресия, не е с порнографско съдържание. Реакцията на омраза и вандализъм от друга страна, разрушаването на частна собственост – е именно тази агресия и хомофобия, която ескалира в толкова силна степен“.

Василев споделя, че въпреки негативното отношение в интернет, фондацията е получила множество писма на граждани, които подкрепят инициативата за реклама на толерантността и равноправието. От фондацията сигнализират, че от страна на общините, където има такива билбордове, се оказва натиск върху фирмите, за да ги премахнат. Затова от фондацията търсят други форми, за да продължат кампанията си. Активистите от „Глас“ се надяват различието да не е повод за агресия в бъдеще и че е време да преодолеем предрасъдъците по отношение на хомосексуалистите.

„Днес този билборд ще бъде махнат от Варна, но хората, които живеят там – ЛГБТ хората, ще почувстват страх, агресия и злоба, която голяма част от живеещите там оказват срещу тях. Това е символ за силната омраза, която тресе обществото, и отвлича вниманието от много по-сериозните проблеми, пред които сме изправени. Любовта между двама души по никакъв начин няма да застраши хетеронормативните уредби и традиционното българско семейство, няма да направи децата гей“.  

Кореспондентът на БНР във Варна Даниела Стойнова каза, че в общината са подадени над 70 сигнала. Хората казват, че не могат да обяснят на децата си какво означава всичко това. 

„Силната реакция предизвика факта, че снимката е направена на фона на Народното събрание, което според варненци е кощунствено“, каза Петко Бойновски – директор на Дирекция „Собственост“. Той обясни, че наредба посочва какво може и какво не може да има на билбордовете. При констатиране на нарушение, фирмите се уведомяват незабавно и те трябва да приведат билборда в съответствие. В противен случай се наказват с допълнително плащане на обезщетение, освен наема за месеца, каза Бойновски.

Журналистът Веселин Златков е на мнение, че подобни билбордове не би трябвало да ни дразнят:

„Не е разбираемо защо хората реагират в една съвременна България толкова драстично на едно такова послание. Хомосексуализмът не е престъпление“.

Кампанията планира поставянето на такива билбордове и в Пловдив и София.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС: Налагаме допълнителни санкции срещу Иран!

"ЕС ще предприеме допълнителни санкции срещу Иран". Това се казва в заключенията на лидерите от срещата им на върха в Брюксел ,  по повод събитията в Близкия Изток. Те приеха и заключения за Украйна и отношенията с Турция. Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти председателят на Европейския съвет..

публикувано на 18.04.24 в 07:33