Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Баня или музей – халати срещу костюми

Малина Едрева: ще погледнем и към опита на Будапеща преди взимането на решение

Баня или музей – халати срещу костюми, активисти срещу общинари. В петък пред Централна баня се проведе акция за запазването на функцията на Централната софийска баня и срещу намеренията на Столична община да разшири във всичките помещения на историческата сграда музейната експозиция за града.
    

В предаването "Хоризонт до обед" Антоанета Салфидж от Термално-нормално припомни решението от 2015 г. банята да стане музей: „Условието беше, че за Северното крило, което е по-голямото от банята, ще се търсят възможности за възстановяване. Тези обещания вървяха дълго време. На 1 ноември се оказа, че доц. Д-р Чобанов, който е зам.-кмет на София, внася доклад с гениалната идея, че Северното крило вече не може да бъде минерална баня, а трябва да бъде общинска зала за събития, която да приюти общинските театри и състави. С това ние не можем да се съгласим“.

Салфидж е категорична, че трябва да се спре решението на този доклад. Това трябва да се реши на Столичен общински съвет, каза тя и предупреди: „Ако се приеме този доклад, е доста опасно, защото означава, че буквално столицата ни вече няма да има бъдеще като термална столица“.

Борислав Бориславов, председател на групата на Реформаторския блок в СОС, е категоричен, че ще е престъпление да се остави тази красива сграда да се руши. Прекратяването на функциите й като баня е през далената 1986 година по време на комунистическия режим, припомни той. Според него основният проблем е свързан с липсата на инвестиционен интерес за развитието на Северното крило като място за достъп до минерални басейни.

„В продължение на 10 години има открита процедура за концесия за спа център и минерална баня. Въпреки многократното намаляване на изискването от страна на общината не се яви инвеститор, който да направи от тази сграда спа център“, обясни той.

Според Виргиния Захариева, психотерапевт и писател, има няколко неверни твърдения – че няма дебит, че няма паркинг и въпросът дали да бъде спасена сградата. Тя попита общинарите: „Как вие смятате, че чувате гражданите, които искат тази сграда да бъде баня? Започвате да подменяте нашите гласове и желания, това много ме притеснява – държим се инфантилно. Как изобщо си въобразявате, че ще допуснем такова нещо?“.

Борислав Бориславов посочи, че дебитът на минералната вода в момента е 12 литра в секунда.

Инж. проф. Павел Пенчев – експерт по хидробиология, посочи, че този дебит е напълно достатъчен, за да се захранят басейните в Северното крило. „Един съвременен спа комплекс и то голям, заема около 4 – 4,5 литра в секунда“, отбеляза той. Инж. Пенчев е категоричен, че свободният достъп до питейна минерална вода в центъра на София няма да намалее при наличие на басейни там. Като абсурдно твърдение специалистът определи изказвания, че при спиране на чешмите ще се наруши качеството на водата.

Според Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, на първо място трябва да се има предвид тежкото състояние на сградата.

„Оформят се няколко варианта. Поела съм ангажимент да се направи обсъждане на съответните възможности с ясните финансови разчети, с яснота за това какви функции ще се изпълняват, за да може да се пристъпи към взимане на решение“.

Ще бъде проучен и опита на град като Будапеща, която е запазила своите минерални бани в историческите им постройки като живи музеи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00