Радиона Никова: Новата национална стратегия за детето следва неговия жизнен цикъл

Снимка: Радио Видин

Готова е новата национална стратегия за детето за периода 2019-2030 година. Днес на заседание на Националния съвет за закрила на детето се е представил проектът й, в който участие са взели експерти, представители на академични среди и институции, както и международни организации. 

„Националният завет за закрила на детето ще подкрепи текста на стратегията“, заяви в интервю за БНР Радиона Николова от Националния завет за закрила на детето, както и уточни, че „следва процедура, която е стандартна в този случай“:

Ще бъде представен на обществено обсъждане този документ, след което вече ще може да бъде приет, както и след нанесените корекции. Документът ще бъде приет в Министерския съвет и след това ще бъде представен на народните представители. 

„Опитали сме се в този документ да създадем една нова структура и да го направим по нов начин“, добави Николова в предаването „Нещо повече".

„Има много визуализации, които подпомагат възприемането на документа и които ще го направят по-четивен и по-лесно възприемащ се, за да могат дори и хора, които не са част от професионалната общност да могат да се ориентират какви са нашите цели, новите неща и новите концепции, които влизат в този документ“, каза още Радиона Николова, както и подчерта, че в бил „чут и гласът на децата:

„Ние сме се постарали да стъпим на една база от изследвания - социологически и научни, които да ни позволят да създаден един документ, който няма да остарее за една-две години, а в него да има и енергия, и мисъл за следващото десетилетие, защото всъщност това е неговата особеност“. 

„Ние сме структурирали стратегията, следвайки жизнения цикъл на детето от зачеването до 18-годишна възраст. Това е всъщност иновативният подход на структуриране на стратегията. Ние всъщност залагаме вътре и т.нар. компетентности, които трябва да притежава детето във всеки един значително обособен възрастов период, добави Николова, както и изрази надежда новата стратегия да бъде „положителен ориентир за всички, които се занимават с деца“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33