Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК потвърди за мащабна хакерска атака срещу институциите на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че е имало мащабна хакерска атака срещу институциите на Европейския съюз, съобщава БТА, цитирайки ТАСС и заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис.

"Можем да потвърдим, че е имало предполагаем пробив на комуникационните системи на институции на ЕС, но ние не коментираме информациите за възможно изтичане на информация", каза Домбровскис на брифинг днес, след като бе помолен от журналисти да коментира медийните информации за такава атака.

"Нито една организация, нито една структура в нито една страна по света не е неуязвима за кибератаки. Ние се отнасяме към този проблем изключително сериозно, укрепваме нашата система за киберсигурност и нашите способности за реагиране на тези атаки", каза Валдис Домбровскис.

По-рано днес в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че неизвестни хакери са разбили системата за вътрешна комуникация на институциите на ЕС и в продължение на няколко години са имали достъп до конфиденциални документи, в частност по проблемите на миграцията, борбата с тероризма, международните отношения, търговията, както и до преписките с ключови дипломатически мисии.

Според американския ежедневник, прониквайки в мрежата на ЕС за дипломатическа комуникация, хакерите са свалили хиляди документи, разкриващи безпокойството на европейците от непредсказуемото поведение на президента на САЩ Доналд Тръмп, усилията за противопоставяне на Русия и Китай, както и страховете, че Иран ще възобнови своята ядрена програма.

В едната от грамите европейски дипломати описват срещата между Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки като успешна (най-малкото за Путин). В друга грама се дава подробен отчет и анализ на разговор между европейски представители и Си Цзинпин, в който китайският президент е цитиран да сравнява "тормоза" на Тръмп срещу страната му с "боксов мач свободен стил без правила".

Пробивът бил установен от специализираната калифорнийска компания за киберсигурност Ареа 1. Тя направила така, че "Ню Йорк таймс" да получи достъп до над 1100 от хакнатите европейски документи. Сред хакнатите материали имало бележки от разговори с лидери на Саудитска Арабия, Израел и други страни.

Документите включвали и обширни доклади на европейски дипломати за руските действия за подкопаване на Украйна, в това число и предупреждение от 8 февруари, че Крим е превърнат в "гореща зона, в която ядрени бойни глави може вече да са разгърнати". По този въпрос американски представители вече казаха, че не са видели доказателства за присъствието на ядрени бойни глави в Крим.

Киберпиратите също така са проникнали в мрежи на ООН, в министерства на външните работи и на финансите по света. Пробив е имало и в Американската федерация на труда и в Конгреса на индустриалните организации. Там хакерите са се интересували от материали, касаещи преговорите за Транстихоокеанското партньорство - сделка, която изключва Китай.

Част от материалите на ООН, до които хакерите са получили достъп, са се фокусирали върху месеците от 2016 г., когато Северна Корея активно изстрелваше ракети. В тях се е споменавало и за частни срещи на генералния секретар на ООН и на неговите заместници с азиатски лидери.

Повече от 100 организации и институции са били на прицел на хакерите в продължение на години. Някои от тях са разбрали за пробива едва преди няколко дни, когато били предупредени от Ареа 1.

Компанията е създадена от трима бивши служители на американската Агенция за национална сигурност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин.

Председателят на руската Дума: САЩ стоят зад ареста на основателя на "Телеграм"

Съединените щати стоят зад ареста във Франция на основателя и главен изпълнителен директор на комуникационната платформа "Телеграм" Павел Дуров, заяви днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс. Роденият в Русия Дуров бе арестуван във Франция през уикенда, в рамките на разследване на престъпления, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Инцидент в НБУ, има затиснат

Срутване на тавана на аулата на Нов български университет е станало тази сутрин. От МВР обясниха ,че става дума за инцидент при ремонтни дейности. По първоначална информация има затиснат човек. На място са изпратени екипи на пожарната и линейки. От Центъра за спешна помощ в столицата обясниха пред БНР, че екип от медици веднага е..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал"

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че сръбското правителство работи върху няколко споразумения с Франция преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната тази седмица, включително върху споразумение за доставки на електроенергия и за закупуване на изтребители "Рафал" (Rafale), предаде белградската агенция Бета, цитирана..

публикувано на 27.08.24 в 10:13
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Киев продължава да работи за покупката на ядрените реактори от България

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата,заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", предаде ТАСС.  Той прогнозира, че предстои най-тежката за страната му зима. По думите му правителството настоява за разширяването на АЕЦ..

публикувано на 27.08.24 в 10:11
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Който държи главния прокурор, държи и ключа към безнаказаността

"Този ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор.До момента този проверен състав на Висшия съдебен съвет е показал, че ако му е дадено нареждане да запази този или онзи, ще го запази, но ако му е дадено нареждане да го опраска, ще го опраска ." Това мнение изрази пред БНР адвокат Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки"...

публикувано на 27.08.24 в 10:09
Найроби

Ядрената енергия - основна тема на срещата на върха Африка-САЩ в Кения

Кения е домакин на срещата на върха Африка-Съединените щати с основна тема ядрена енергия. Страната се е ангажирала да играе водеща роля в чистата енергия, според изявление на представители на изпълнителната власт.  Напредъкът на ядрените технологии е част от стратегията за устойчива енергия.  Източноафриканската държава вече генерира около 90 на..

публикувано на 27.08.24 в 10:02

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за ученици в Гърция от сряда

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за учениците започва от утре в Гърция. Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците. За да напазаруват всичко необходимо за първия учебен ден родителите изчакват утрешния ден, когато веригите магазини започват промоциите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:57