Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледното чудо сбъдна мечти в дом за стари хора

4
Снимка: Здравка Маслянкова

За доброто и коледното чудо няма възраст. Доброто е да вярваш и да правиш добро, а чудото е това добро да се случва, казват беловласите жени и мъже от дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново.

130 жени и мъже са намерили своя общ дом в залеза на живота си и всеки ден се учат да бъдат заедно в борбата със самотата. 90-годишната Маргарита Шишева през целия си живот е била детска учителка и директор на детска градина във Велико Търново. Днес е един от старейшините в старческия дом, а думата й се чува и уважава, заради дълбоката й житейска мъдрост:

"Доброто е всяка казана дума, тя може да ти даде ентусиазъм за работа, за другарство, за приятелство. Аз приятелството го приравнявам с 24 карата злато, да няма пошлости, да няма сплетни, клюки, одумки. Обичам хората да са честни, да са откровени, без сълзи, защото доста си поплакваме".

Венета Даскалова е на 73 години и също е бивша детска учителка, а на зряла възраст станала и поетеса, загубила зрението си, но не и мечтите и вярата в коледното чудо:

"Ослепях преди три години и си пожелавам да прогледна с двете очи, за да си довърша земните дела. Написала съм 1000 стихотворения за 3 години, успях само две стихосбирки да издам преди да ослепея. Да направя на Бузлуджа мраморни плочи с имената на всички Хаджидимитрови четници с годините им и родните им места".

Със спомени за младостта и на раздумка с новите приятели протичат дните на 86-годишния Асен Тонев и Никола Колев на 81 години. Единият се е отдал на спомените, а другият е намерил утеха в християнството.

"Тука какво може да ми се случи на мен, възрастен човек. Младостта ми липсва всичко. Старостта си е старост, всичко хубаво е в младостта – всичко можеш, навсякъде можеш да отидеш, докато сега не можеш. Има добри хора, има и лоши хора, зависи от поведението им. Зависи дали са вярващи или не са вярващи. Хората се отчуждиха, не искат да са между хората. Абе, чакай, не се отчайвай, горе главата. Аз съм вярващ 28 години и се окуражавам самичък".

Да е здраве и по-често да се виждат с близките си, е единственото нещо, което си пожелават за Рождество мъжете и жените от старческия дом. И понеже по Коледа се случват чудеса, мечтите се сбъднаха. Тайно от Миланка Денева ръководството на дома се свърза с внука й от Виетнам и семейството на другата й внучка от САЩ, които й изпратиха видеопослание:

"Не се променяй, бъди себе си и радвай хората около тебе, поздрави от далечен Виетнам, Честита Коледа! Нямам думи, с които да се изкажа. Много съм развълнувана. С голяма обич съм към всичките си деца и към другата внучка, която е в Чикаго. Кажи, бабо, ще играем ли, това ми е правнучето. Играхме с него, зайци гласихме, при кучето ме води, навсякъде. Много, много съм развълнувана и това, което са направили домът за мене тук, нямам думи, с които да им се отблагодаря".

Неподозиран коледен подарък получиха певците на старческия дом „Венета Ботева“. Кинче Кузнецова се изявява в градския хор „Еделвайс“, а Стойчо Йорданов е участник в мъжкия хор „Царевец“. В дома де са певчески дует, който е душата на компанията и на всички тържества.

"За новата 2019 година ръководството на дома им предоставя едно екстремно преживяване – полет със самолет, за да могат от птичи поглед да се насладят на красивата българска природа.

Не съм очаквала такова нещо, летяла съм много пъти, но специален полет за мен е нямало! Благодаря много на ръководството, на госпожа Радловска, на всички.

Полет, не, за първи път, много се радвам. Много хубаво и планини, и равнини, и хубави градове". 

Коледното чудо е да даваш добро и да правиш възможно то да се случи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия живот." При инцидента са загинали и двама румънски младежи, с които 18-годишният българин е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БНР. Обученията стартираха миналия месец и ще продължат до 28 август като..

публикувано на 28.07.24 в 09:09

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса, която финансира профилактиката на здравноосигурените. За пълноценно проследяване е добре..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията. Гласуването е в ход след..

публикувано на 28.07.24 в 07:58