Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 14 защитени специалности са добавени за настоящата учебна година

Снимка: БГНЕС

Към утвърдените 29 защитени специалности, за настоящата учебна година са добавени нови 14 с фокус върху секторите „Машиностроене“, „Електроника“, „Автоматика“, „Моторни превозни средства“, „Транспортни услуги“. Пред БНР Калин Йончев – председател на Асоциацията на професионалните гимназии по електроника, електротехника и компютърни технологии, обясни, че това са професии, при които дълго време няма прием на ученици, в следствие на което има остър недостиг на кадри.
      

„При сега действащата нормативна уредба е много трудно да се създаде паралелка, в която да отговаря броят на учениците и да може да бъде финансирана. Докато с малкия брой – дори да има по-малко желаещи, има опция да бъдат подготвени и да бъде финансирана паралелката от министерството. Това е стремеж към създаване на допълнителни кадри“, коментира той в предаването "Хоризонт до обед".

Йончев посочи, че за някои от специалностите все още има учители, но за други – не. В този смисъл ще бъде необходима и нова квалификационна дейност, добави той.

„Трудно се намират професионалисти, които да преподават по специалните предмети. Хората в реалния сектор естествено, че трудно бихте ги накарали да влязат в училище, а те са основата на професионалната подготовка“, коментира Калин Йончев. Според него чрез гъвкава система трябва да се привличат специалисти от реалния сектор към училището като преподаватели.

Йончев смята също, че трябва да се върви към актуализация на учебните програми на всеки 5 години. Има предмети, при които е необходимо осъвременяване дори на 2 години, изказа мнение той.

Ирина Добрянова – главен експерт в Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието, каза, че трябва да се помисли и за това – как учениците да бъдат насочени към защитените професии:

„Това е нещо много сериозно като мисия на училището, както и мисия на учителите и родителите – рано да насочат децата към тези професии и специалности“.

Добрянова посочи, че в центъра се обръща сериозно внимание на това да бъде създадена кариерна пътека на всеки от ранна възраст:

„От 14 – 15 г. децата влизат в учебната фирма, в която те измислят предмет на дейност, правят си лого на фирмата, регистрират я в Агенцията по вписванията и започват да се движат в различни отдели на различни позиции. Ние започваме постепенно този модел да го въвеждаме от по-ранна възраст в училище и да го разпростираме в горния курс на обучение. /…/ Много е важно децата да се сблъскат с реалната практика в най-ранна възраст“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски градски съд провежда съдебно заседание по искане за по-лека мярка, подадено от бившия директор на Агенция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излиза от ареста под гаранция

След шест месеца в ареста бившият ръководител на Митниците Петя Банкова излиза на свобода. Това реши Софийският градски съд, за по-лека мярка за неотклонение настоя и прокуратурата. Тя излиза от ареста срещу гаранция в размер на 10 000 лв. Очаквайте подробности!

публикувано на 14.10.24 в 12:04

Над 61 хил. деветокласници в цялата страна се явяват днес и утре на изпит по природни науки

Над 61 хиляди деветокласници в цялата страна се явяват днес и утре на изпит по природни науки. Целта е това да помогне за по-доброто им представяне на международното изследване ПИЗА, също по природни науки през април следващата година, както и да се види нивото на учениците и след това да се работи за попълване на дефицитите в знанията им...

публикувано на 14.10.24 в 11:59
Юлияна Антонова - Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представи книгата си "Хай хай, Япония"

Юлияна Антонова-Мурата представи книгата си "Хай хай, Япония". Това е четвъртата част от поредицата на авторката след "Моши моши, Япония", "Уки уки, Япония" и "Сан сан, Япония". От събраните кратки истории в четвъртата ѝ книга читателят може да научи за страната на изгряващото слънце повече от някои богато илюстровани и най-детайлни пътеводители...

публикувано на 14.10.24 в 11:58

Шестима задържани при акцията срещу купуване на гласове в Софийска област

Специализирана полицейска операция провежда Областната дирекция на МВР във връзка с купуването на гласове.  Основно внимание се обръща на общините Костенец и Долна Баня, като до момента са проверени 76 лица и 60 автомобила, задържани са шестима. В акцията участват и служители на дирекция "Жандармерия", на входовете на двете общини има..

публикувано на 14.10.24 в 11:46
Росен Карадимов

Министерството на иновациите и растежа оперира по две европрограми за общо 5 млрд. лева

Министерството на иновациите и растежа оперира по две европейски програми на обща стойност от 5 милиарда лева. Предстои откриването на определени мерки по тези програми. Това обяви министър Росен Карадимов по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България в к.к. Албена. Изградена е и нова стратегия за работа..

публикувано на 14.10.24 в 11:44

Юбилейна среща на върха в рамките на "Берлинския процес"

В Берлин днес започва 10-ата юбилейна среща на върха в рамките на "Берлинския процес" - така през 2014 година Германия нарече инициативата си за по-бързо приемане на страните от  Западните Балкани в ЕС. В нея участва и министър-председателят Димитър Главчев. Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните..

публикувано на 14.10.24 в 11:36

"Стандарт енд Пуърс" прогнозира по-голямо просрочване на държавни външни задължения през следващото десетилетие

Агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) прогнозира увеличаване на неизпълнението на дългове в чуждестранна валута сред държавните емитенти през следващото десетилетие, водено от значително по-високи нива на дълга и увеличени разходи по заемите в твърда валута, предаде Блумбърг. Рейтинговата агенция каза, че разглежданите от нея..

публикувано на 14.10.24 в 11:22