Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Брекзит прави избирателните права на българите частични

Парламентът или омбудсманът могат да инициират нова поправка в Изборния закон, смята тя

Мария Спирова
Снимка: Личен архив

Само българи и кипърци от държавите, които допускат гласуване зад граница, няма да могат да гласуват на европейските избори през май заради принципа за уседналост в изборния ни закон. Това ощетява около 100 хиляди българи, живеещи във Великобритания, обясни пред БНР Мария Спирова, която живее в Оксфорд и няколко пъти е била в избирателната секция. В предаването “Преди всички“ тя обясни проблема:

 

„Българите във Великобритания са сериозен брой – около 100 хил. души. За момента, за съжаление, е трудно да кажа, че те имат избирателни права. Те имат частични избирателни права, става ясно. Брекзит ги прави частични. Чл. 350 от Изборния кодекс на България, след скандалните промени от 2016 г., прави невъзможно упражняването на глас на европейски избори за хора, живеещи трайно в трети страни. На практика това се случи, за да бъдат възпрепятствани нашите съграждани, живеещи в Турция, да гласуват. Тогава не се очакваше, че Великобритания действително ще напусне ЕС, поне това не е било на дневен ред“.

По думите ѝ за много наши съграждани във Великобритания това е огромен шок. Тя цитира текста от Изборния кодекс, свързан с уседналостта. По думите ѝ това е формален проблем, който обаче лишава от изборни права огромен брой хора. Според нея Изборният кодекс е променян по хаотичен начин и това е довело до това да се откриват спънки в него.

„Не виждам какво пречи на парламента или на омбудсмана да инициира нова поправка в Изборния закон“, подчерта Спирова и добави, че законът ограничава включително и правото да гласуват възрастни и трудно подвижни хора.

„Има горчивина и философска несъстоятелност точно ние да не можем да гласуваме на тези избори. Ние всъщност бяхме преките бенефициенти на това колко добре работи този Европейски парламент“, коментира още Мария Спирова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 130 домакинства от Рибарица са получили обезщетения след градушката през юни

Около 130 домакинства от тетевенското село Рибарица са получили парични обезщетения от Агенция "Социално подпомагане" за нанесените щети по имотите им от проливния дъжд и градушката, които паднаха над селото през юни. Кметът на Рибарица Пенка Ганева поясни, че градушката е засегнала около 200 имота, а еднократни обезщетения от "Социално..

публикувано на 11.09.24 в 11:09

С 9999 подписа – ГЕРБ се регистрираха за изборите в ЦИК

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централата избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27-ми октомври, като традиционно внесе 9 999 подписа. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев определи предстоящия вот като последен шанс за функционирането на представителната демокрация у нас. "Аз гледам на..

публикувано на 11.09.24 в 11:00

Моника Симеонова: Доброволчеството е заразно!

Предстои третият фестивал на младежкото доброволчество "Свободен час" , организиран от "Тайм хироус". Поканата е към деца и младежи на приказка за доброто. 11 неправителствени организации, подкрепящи различни каузи, 4 вдъхновяващи личности с разнообразен опит и история от света на доброволчеството, 3-ма музикални герои и десетки почитатели на идеята,..

публикувано на 11.09.24 в 10:59
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Изборите ще покажат кои ще са партньори на ИТН

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че изборите ще покажат кои ще са партньори на ИТН, която е диалогична партия. Йорданов иронизира предложението на Бойко Борисов за мажоритарен вот на изборите: "Такива предварителни заявки, не са им сега момента, без да броим, че джентълменските им споразумения с..

публикувано на 11.09.24 в 10:58

Акция на СДВР: Заловиха близо 6 кг наркотици

Близо 6 килограма наркотици са задържани при операция на СДВР в София. Акцията е проведена през вчерашния ден. При операцията са арестувани трима души. Вероятно единият от задържаните се е занимавал с разпространение на дрога, другият е клиент. Синтетични наркотици и трева са намерени сред заловеното количество опиати. По случая тече..

публикувано на 11.09.24 в 10:53

Протест с искане за светофар на опасно кръстовище в "Люлин"

Жители на столичния квартал "Люлин" се събраха на протест на кръстовището на булевард "Д-р Петър Дертлиев" и булевард "Панчо Владигеров" с искане да бъде изграден пешеходен светофар. - Искаме да бъде изграден светофар на това натоварено кръстовище. Отвориха околовръстното към центъра. Става голямо движение, особено сутрин в трафика, когато..

публикувано на 11.09.24 в 10:09
Ирена Георгиева

Близо два милиона българи оценяват услугата на СПА хотелите като много добра

Над 840 хиляди регистрации на туристи са направени от началото на годината до края на август в 16 общини, които развиват СПА туризъм във вътрешността на страната. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в рамките на Единадесетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, като се позова на данните от..

публикувано на 11.09.24 в 10:08