Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 януари започват Яворовите дни в Чирпан

С факелно шествие пренасят символичния огън на Яворовата поезия от къщата-музей до паметника на поета в градския парк в Чирпан.
Снимка: БГНЕС

Със запалване на символичен огън на Яворовата поезия в двора на музея в Чирпан и факелно шествие до градския парк ще започнат Яворовите дни. Традиционно те се откриват на 13 януари, рождената дата на поета.
   

Тъй като тази година се навършват 120 години от написването на стихотворението „Арменци“, един от акцентите в Яворови дни е свързан с арменската общност, обясни пред „Хоризонт“ Златина Колева, изпълняваща длъжността директор на Къща - музей "П. К. Яворов" в Чирпан. В рамките на Арменска вечер ще бъде показана изложба от скулптура и графика на арменски творци от Пловдив.

Предстоят още поетични четения, концерт и представяне на театралната постановка „Снаха“ на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.

Яворовите дни са гвоздеят в културната програма на Община Чирпан. През 2019 година се навършват 65 години от създаването на къщата-музей на поета в Чирпан. За 2018 година има 10 хиляди посетители. „Което за малък музей, който няма други обекти около него, е солидна цифра“, коментира Златина Колева.

Идеята родният дом на Яворов да се превърне в музей тръгва още от 30-те години на миналия век, когато един от тогавашните кметове предлага закупуването на къщата, за да стане музей. Първият, който изказва тази идея, е Гео Милев. „Който, идвайки тук за десетгодишнината от смъртта на поета, преспива в къщата на Крачолови  и казва на неговите близки да не пипат нищо по къщата, тъй като е убеден, че това място е светиня и няма да мине много време и то ще стане музей“, разказва Колева.

Нещата се забавят, защото идват войните, но през 1954 година музеят отваря врати за посетители. Това се случва с активното съдействие на родственицата на Яворов Ганка Найденова – Стоилова, с чиито усилия са открити още софийският музей на поета и този в Поморие.

От тези три музей единственият действащ в момента е в Чирпан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04