Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"100 часа астрономия" за 100-годишнината на Международния астрономически съюз

Снимка: БТА


Тази година е специална за нас, тъй като се навършват 100 години от създаването на Международния астрономически съюз, каза пред БНР Люба Славчева-Михова от Института по астрономия на БАН.

В тази връзка са предвидени серия от събития от цялата планета и първото от тях е един уикенд дълъг 100 часа - от четвъртък до неделя. Предвидили сме серия популярни лекции, в които ще представим по атрактивен начин ключови моменти от историята на съюза.

Най-интересните астрономически явления са през зимата. Ще разкажем за едни от най-интересните астрономически обекти, това са свръхновите, така наречените “проблясващи звезди“

България много активно се включва в тези събития.

Според нея младите се интересуват от астрономия - “Да бих казала, че всички се интересуват от астрономия. Тя остава една от науките, които има най-широки хоризонти за нови открития. Тя е и най-много възпявана в изкуството“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо ветроходна суперяхта Bayesian. Това е 18-годишната Хана – дъщеря на собственика на яхтата, големият английски предприемач Майк Линч, който е сред загиналите. Идентифицирани са шестте тела на потъналите с яхтата пътници от общо 7 изчезнали. Спасените са 15 души екипаж и..

публикувано на 22.08.24 в 19:14

Протест 3 в 1 пред сградата на Столичната община

Жители на Княжево излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу затворените алеи към Витоша. Към тях се присъединиха и протестиращи от ул. "Опълченска" и от бул. "Патриарх Евтимий". Жителите на "Княжево" искат свободен достъп до Витоша и да не бъдат заграждани алеите. Според един от участниците в протеста алеите са прекъснати, вече..

публикувано на 22.08.24 в 19:13

СРП повдигна обвинение срещу мъжа, наръгал аптекар в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 56-годишен мъж, който е наръгал аптекар в София. Нападение с нож в софийска аптека Мъжът е задържан за 72 часа. Случаят е от вчера, нападението е станало в аптека на столичната улица "Николай Коперник"

публикувано на 22.08.24 в 18:48
Костадин Костадинов и Кирил Петков

Публикуването на списък с имена на учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ

Публикуването във Фейсбук на списък с имена учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ. В публикацията, пусната във Фейсбук страницата на "Възраждане - Варна", са изброени 26 преподаватели от училища в града, за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование. От..

публикувано на 22.08.24 в 18:01
с. Павелско

Жителите на с. Павелско в готовност да блокират пътя Смолян - Пловдив заради воден режим

Жители на чепеларското село Павелско се събраха в центъра, за да заявят протестна готовност за блокада на пътя Смолян - Пловдив в неделя заради безводието. Около 800 души в родопското село са на драстичен воден режим от дни. Хората нямат вода от 10 до 18 ч и вечерта от 22 до 6 сутринта. В най-горещите дни е било обявено бедствено..

публикувано на 22.08.24 в 17:38

Израел продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа

Израелската армия продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа. Палестински медицински източници съобщават за 22 жертви на израелската офанзива през последното денонощие. 11 души са загинали в Бейт Лахия на север, шест - в бежанския лагер Ал Магази в централна част на анклава и още петима при отделни удари..

публикувано на 22.08.24 в 17:32
Рангел Бизюрев

Делото срещу Рангел Бизюрев продължи с разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд

С разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд втори ден продължава делото срещу Рангел Бизюрев,   обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Предвидената за днес, заради разминаване на показанията, очна ставка между Бизюрев и Борислав Динков не се състоя. Според държавното обвинение близнаците Борислав и Валентин Динкови са помагали..

публикувано на 22.08.24 в 17:29