Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепват покрива на „Царските конюшни“ със 130 000 лв.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов проверява работата по аварийното укрепване на „Царските конюшни“ в София.
Снимка: БТА

130 000 лева инвестира Столичната община в укрепването на покрива на така наречените Царски конюшни, чиято сграда горя миналото лято.

Има предпоставки, които правят комплекса подходящ за образователни и културни мероприятия, посочи зам. кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов.

„Трябва да се направи един цялостен проект за консервация и реставрация, което отнема време, но за да не треперим, образно казано, докато текат тези усилия, именно затова се прави временното укрепване. Спасяваме сградата от това да се саморазруши в периода докато се търси цялостното, трайно, окончателно решение“, каза той.

„Тъй като сградата от години е с отпаднало предназначение за нуждите на администрацията на МВР, трябва да се намери нова формула, която може да включва различни участници в нея, но това, което може да кажем ние е, че сградата трябва да бъде спасена и най-добре е с обществени функции - културни, образователни, музейни. Вече това е въпрос на конкретното решение“, добави зам.-кметът

По думите му „Царските конюшни“ имат статут на културна ценност, но е редно да получат статут на национална културна ценност.

Столичната община е възстановила старата къщата на трамвайната спирка „Вишнева“ в район Лозенец, както ще бъде превърната в читалня.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Царските конюшни

Не се изключва версията пожарът в бившите "Царски конюшни" да е умишлен

Пожарникари остават на дежурство до бившите „Царски конюшни“ в центъра на София, където огън унищожи 2 000 квадратни метра площ. Версията за умишлен палеж не е изключена от разследващите. Те  правят огледи на  имота, за който от години..

обновено на 29.07.18 в 12:55

"Промишлена енергетика - Варна" отрече да носи отговорност за пожара в бившите "Царски конюшни"

Дружеството "Промишлена енергетика - Варна" АД, собственик на част от бившите "Царски конюшни", не носи отговорност за пожара, заяви за БНР Мария Михайлова - представител на фирмата. Помещенията на дружеството се отдават под наем на частни фирми и имат..

публикувано на 30.07.18 в 19:39

Тодор Чобанов обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов с ресор "култура" обвини Министерство на културата в бездействие след пожара в бившите Царски конюшни в центъра на столицата. В социалните мрежи Чобанов нарече инцидента "разрушителен и вероятно умишлен акт на..

публикувано на 29.07.18 в 17:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение

Преди днешното заседание в пленарната зала отстраненият от ПГ на ДПС Рамадан Аталай коментира, че движението ще вземе втория мандат и ще предложи разговори с другите политически формации. По повод конфликта в партията той заяви: "Всеки човек от..

публикувано на 11.07.24 в 09:20
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай критикува "войнствената декларация" от форума на НАТО

Декларацията на страните членки на НАТО от срещата на върха на алианса във Вашингтон изобилства от "войнствена реторика", а текстът в нея, който се отнася до Китай, съдържа "провокации и лъжи", каза говорител на китайската мисия в Европейския съюз,..

публикувано на 11.07.24 в 09:01

Бойко Димитров, СОС: Призовавам ГЕРБ и БСП да преосмислят позицията си

Докладът на Карлос Контрера и другите двама общински съветници е скандален , заяви пред БНР Бойко Димитров - общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София".  На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност..

публикувано на 11.07.24 в 08:57

Златко Ангелов: Доган е вечен, всички останали са временни

"Доган, колкото и да е ненавиждан, колкото и да е един потаен политик - стои винаги зад кулисите, успя все пак да обедини турската общност около себе си. Смятам, че повечето турски граждани са за него. За него етническата почва е най-силното, върху..

публикувано на 11.07.24 в 08:24

СОС решава съдбата на ръководителите на ЦГМ, "Метрополитен" и "Топлофикация"

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението..

публикувано на 11.07.24 в 08:18
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на..

публикувано на 11.07.24 в 07:52