Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив продължава домакинството с изложби, музика и театър

Диана Андреева: Културата трябва да е национален приоритет

| обновено на 13.01.19 в 19:04
Снимка: БГНЕС

С изложби, музика и театър в Пловдив продължава програмата от откриващия уикенд, с който градът започва домакинството си като Европейска столица на културата.

По случай 90 години от рождението на Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора.

„Неосветените дворове“ представя няколкомесечните пътувания на Радичков из сибирската шир  в началото на 60-те години на миналия век, както и документалния филм „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.

Сред акцентите в днешната програма е премиерата на танго операта от Пиацола -  „Мария от Буенос Айрес“. Спектакълът е със специалното участие на Люси Дяковска.

Преди обед с подбрана програма ще посрещат децата Народната библиотека „Иван Вазов“ и Етнографският музей.

С вход „свободен“ ще са още Природонаучният музей и Домът на киното.

„Музейко“ също ще е в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития на 19 и 20 век.

Пътуващата изложба „Еврика“ е експозиция на интерактивни модули, които децата могат да видят в Регионалния исторически музей. 

Европейската столица на културата предизвика празник, изказа мнение пред БНР Диана Андреева, директор на Националната обсерватория за икономика на културата, по повод откриването в Пловдив. Според нея това ще бъде успешна година за града и региона:

„Изключително мащабна и амбициозна кула беше построена, за първи път имаше такова технологично нововъведение при откриване. В тази технологична система бяха поместени около 1500 души – доста рисково, но в крайна сметка без какъвто и да било инцидент. Въпреки лошото време, имаше страшно много хора“.

„Това, което ми се иска да се случи през тази година, е този голям шанс, който има България по отношение на развитие на културата и изкуствата, да бъде използван по най-добрия начин. Може би трябва да се научим да бъдем с малко по-притъпена злоба, завист. Това е изключителен шанс и в България да направим един преглед на нашата културна политика, на нашите приоритети, до колко те се доближават до тези на другите страни-членки от ЕС, да помислим за това дали може през културни дейности да бъдат възстановявани региони, могат ли те да бъдат двигател за икономически растеж, както ще се случи в Пловдив“, коментира Андреева в предаването „Неделя 150“. По думите й Пловдив е оценен като град с потенциал. Тя подчерта, че бюджетът на Матера за Европейска столица на културата е около 400 млн. евро, а сумата за Пловдив е десетократно по-малка.

През събитията ще видим мултикултурността, ще видим защо е избран слоганът „Заедно“, подчерта Андреева. За нея е много важно Европейската столица на културата да успее да измести в дневния ред на политиците говоренето: „За съжаление, културата не присъства в тяхното ежедневие, в тяхното говорене. Културата в България трябва да бъде национален приоритет“.

Има инфраструктурни проекти в града, които не само са забавени, а изпуснати, отбеляза Диана Андреева. Според нея ще бъде направен преглед по отношение на отговорностите, който трябва да е на национално ниво:

"Вчера до 16 ч. на сайта на Министерството на културата нямаше една дума за това, че се открива Европейска столица на културата. Не мога да разбера тази културна политика, не я подкрепям. Това може би е белег за това какво взаимодействие се случва в рамките на това партньорство на национално ниво. Това е обща кауза, обща задача на българските граждани и на всички институции".

Откриването на „Пловдив - европейска столица на културата“ предизвика интереса на италианските медии. Те представят града с богат снимков материал и разказват за неговата хилядолетна история, разказа кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова.

Изтъква се, че Пловдив е първият български град - културна столица на Европа, който съществува от над 6000 години. Притежава уникален римски амфитеатър, който заедно със Стария град, определен като „очарователен“, са най-сниманите обекти от пратениците на италианските медии. Разказва се за неговото стратегическо значение през вековете като пътен, търговски и културен център между Западна Европа и Изтока. Описва се, че е изграден на седем хълма на бреговете на река Марица, където има доказателства от присъствието на траки и римляни, от преминаването на византийци и османци.

Ежедневникът „Република” дори определи Пловдив като съперник на Матера - италианския град на европейската култура, чието откриване е на 19-и януари.

Министърът на културата Алберто Бонисоли пожела на Пловдив успех и заяви, че „двете културни столици са обединени от богата история, имат неоценимо материално и нематериално наследство, което да бъде споделено и да стане част от европейската култура”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49