Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди жители и гости на града наблюдават откриващото събитие за "Пловдив 2019"

Официален старт на Пловдив като Европейска столица на културата за 2019-а

| обновено на 12.01.19 в 20:22
2
Официален старт на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година.
Снимка: БГНЕС

В Пловдив продължава спектакълът "Ние сме всички цветове", който даде официалния старт на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година.

Хиляди жители и гости на града наблюдават спектакъла. На  внушителната светеща сцена се качиха стотици изпълнители, сред тях и доброволци, за да пресъздадат в звук, танц и светлина мотото на Пловдив като Европейска столица на културата - „Заедно“.

Началото на спектакъла постави Теодосий Спасов. В различните части на представлението се включиха над 200 кукери от целия регион, млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, емблематичният ансамбъл “Тракия“, хористи от формациите на града. Изпълнители пък от музикалната академия изнесоха пред публиката своите изпълнения с лазерни арки. На финала прозвуча и гласът на Валя Балканска.

Над 1 500 са участниците в шоуто, съчетаващо танц, музика и визуални ефекти.

Преди началото на спектакъла всички присъстващи бяха поздравени от кмета на града Иван Тотев. В обръщението си той подчерта, че Пловдив е градът, събрал в себе си минало, настояще и бъдеще, а днешният ден поставя началото на една вълнуваща година, която завинаги ще остане в историята му, година в която Пловдив ще представлява България.

Успех на Пловдив като европейска столица на културата пожела и Мария Габриел.

По-рано председателят на НС Цвета Караянчева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов присъстваха на откриването на изложбата в Пловдив по повод 30 годишнината от падането на Берлинската стена

Това, което ще остане в сърцата на хората, които посещават Пловдив през тази година ще е завинаги и те ще бъдат най-добрите посланици на града и на България. Това заяви  Караянчева по повод домакинството на града като Европейска столица на културата.

"Всеки един турист, който стъпи на българска земя, стъпи на пловдивска земя ще почувства българската душевност, ще почувства красотата на Пловдив, ще почувства духовността, която Пловдив съдържа в себе си".

"Вярвам, че всички ние като българи ще се гордеем с това което тази вечер предстои - откриващата церемония за домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата", подчерта от своя страна Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

"Вярвам, че с продължението на председателството, където мотото беше "Съединението прави силата", сега с мотото "Заедно" мисля, че това е едно добро логично продължение и ако ние действително осмислим важността от тази дума заедно, можем да успеем всички. Защото не трябва да възприемаме, че в момента домакинството на Пловдив е само на Пловдив. То е на България и то може да бъде успешно само, когато сме заедно", посочи още Цветанов.

Пловдивчани и гости на града, сред тях и критикуващи готовността му за европейска столица на културата и такива, за които той ще се представи по достоен начин, очакваха с нетърпение спектакъла "Ние сме всички цветове":

"Събитието е прекрасно, градът е чудесен. Има неща, с които можем да се гордеем, но можеше да се направи много повече". "Аз  не съм от Пловдив, но се надявам да бъде много успешно, за да може като цяло да представим България, особено с култура, така че очаквам да бъде грандиозно и очакваме с нетърпение събитието всички."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31