Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Тончев – Искрата: Психическият тормоз е по-невидимата, но по-тежка част на тормоза

Снимка: nmd.bg /Национална мрежа за децата/

Над половината тийнейджъри по света са били поне веднъж обект на насилие от страна на връстници във и около училище. Физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години. Това показват данни от проучване на УНИЦЕФ. Учениците в България са сред челните 10 от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. По данни на МОН през 2017 г. над 80% от българските училища са подавали поне един сигнал за насилие над дете. Затова УНИЦЕФ си постави за цел с кампанията „Заедно срещу насилието в училище“ да повиши разбирането и чувствителността по темата и да намали толерантността към различните прояви на училищен тормоз.

Тригодишната програма предвижда в процеса да се включат всички – деца, учители, родители и цялото общество. Нейни застъпници са и известни сред младите хора личности. Един от тях – изпълнителят и автор Искрен Тончев - Искрата, каза пред БНР:

„Музиката е едно оръжие. Начинът, по който аз мога да се включа като изпълнител, е с присъствието си и с мнението си. Понеже доста млади хора следят творчеството ми, бих могъл да бъда полезен, като се включвам срещу насилието. Някои изпълнители и известни хора отричат тази отговорност, но я има“.

Психическият тормоз е по-невидимата, но по-тежка част на тормоза, сподели изпълнителят за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Той е завършил гимназия през 2012-а и още тогава проблемът е бил осезаем:

"И аз съм бил жертва на тормоз под една или друга форма. Смених доста училища и често се озовавах в среда по-скоро от непознати. Минавах през доста форми от това като по-малък да ти вземат топката, да те обиждат,  да те притесняват до това в тийнейджърски години, когато съм дружал с престъпници из града. Мога да кажа, че съм бил и от двете страни на проблема, затова съм още по-навит да се включа в тази кампания".

Доста често, когато човек е бил от страната на жертвата, после подсъзнателно това може би се изявява под форма на агресия. Това сме го виждали стотици хиляди пъти. Много важно е да се знае, че не трябва да заставаме в опозиция срещу една от страните, а трябва да разберем и двете страни, да разберем какъв е проблемът в главата на един човек, който упражнява насилие. От друга страна, всеки, който се е почувствал обект на насилие – физическо, емоционално, психическо вкъщи или в училище – да няма страх да говори за проблема пред хора, които намира за авторитет пред себе си. Трябва да се споделя“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В сградата на Националния дворец на културата бе открита интерактивна инсталация на УНИЦЕФ в рамките на кампанията „Заедно срещу насилието в училище”.

Виртуална инсталация показва какво чувства дете, подложено на насилие

Детският фонд на ООН – УНИЦЕФ, представи интерактивна инсталация с виртуална реалност. Това е част от кампанията "Заедно срещу насилието в училище". От днес до края на седмицата всеки ще може да се постави на мястото на стотици ученици в България,..

публикувано на 11.12.18 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула"

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула" срещу стратегически цели в Израел през последната нощ, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от местни медии. Извънредно положение в Израел в..

публикувано на 25.08.24 в 18:08

Горят треви и храсти край Ботевград

Горят треви и храсти в местността Малините край Ботевград,съобщи за БТА кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Пътят Е-79 в посока Видин е временно затворен, но скоро се очаква движението да бъде пуснато.  Екипи на местната пожарна гасят огъня. Гавалюгов..

публикувано на 25.08.24 в 17:41

Проект ще подобрява междуграничното сътрудничество между България и Турция

„Повишаване капацитета на органите по сигурността на общата граница между България и Турция и подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция в областите Бургас, Хасково и Ямбол и областите Одрин и Къркларели“ е съвместен..

публикувано на 25.08.24 в 17:15
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Водят се преговори за втора среща за мир в Украйна

Володимир Зеленски съобщи, че се водят преговори със Саудитска Арабия, Катар, Турция и Швейцария във връзка с втората среща на върха за мир, предаде "Ройтерс". Украинският президент обяви това в разговор с индийски журналисти, публикуван днес в..

публикувано на 25.08.24 в 16:46

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша като пробяга разстоянието от НДК до Черни връх за 1 час и 53 минути. В същото време хиляди представители на туристическите дружества от страната участваха в поход до първенеца на Витоша, където се..

публикувано на 25.08.24 в 16:09

Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде екстрадиран в България

Сириецът, заподозрян за извършването на нападението с нож в германския град Солинген, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, предаде ДПА. Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген Според..

публикувано на 25.08.24 в 15:27

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света..

публикувано на 25.08.24 в 15:07