Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танкерът „Бдин“, който Либия си иска, е върнат на бургаското пристанище с нареждане за ремонт

Асен Йорданов: Корабът вчера направи опит да избяга по абсолютно криминален начин

| обновено на 15.01.19 в 16:37
2
Директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков говори пред журналисти за случая с танкера „Бадр“, който бе преименуван на „Бдин“.
Снимка: Даниела Костадинова

Заради неизрядни документи и опасност от екокатастрофа танкерът „Бдин“ (със старо име „Бадр“) със заповед на ръководството на Изпълнителната агенция "Морска администрация" е върнат на Бургаското пристанище с искане да му бъде извършен ремонт. Близо две седмици корабът, за който Либия твърди, че е неин, е бил извън българските териториални води на 22 мили от Созопол. 

В 6 часа тази сутрин танкерът е акостирал на Бургаското пристанище. В момента той няма документи за нормална експлоатация, каза директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" капитан Живко Петров.

Корабът е отплавал преди седмици от Бургаското пристанище с настояване да му бъде извършен ремонт в турското пристанище Тузла, но неясно защо не се е отправил към Турция, а е останал в изключителната икономическа зона извън българските териториални води, каза директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" капитан Живко Петров:
"Не извършиха еднократен преход до това пристанище Тузла и ние предприехме последващите действия".

В момента танкерът е собственост на дружеството "Булгаргеомин", но е с панамска регистрация, според която името му е "Бдин". Сега корабът трябва да бъде сертифициран и да се извърши проверка на системите му, заяви още Живко Петров:
"Корабът си остава тук, докато му бъдат подновени всички документи отново".

На 21 декември миналата година, след като е представил всички необходими документи, представители на "Морска администрация" и "Гранична полиция" са извършили смяна на екипажа на танкера. Той се е състоял от 20 индийски моряци и капитан - либийски гражданин.

Директорът на Главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кючуков увери, че при смяната на екипажа не е използвана физическа сила, нито са използвани помощни средства. Тя е извършена доброволно, като последен е напуснал кораба капитанът, който е взел корабните документи. На екипажа са били издадени предварително визи, за да може той да напусне страната.

Заради съдебни спорове между две търговски дружества, едното собственост на либийската държава, танкерът е задържан на Бургаското пристанище от месец октомври 2017 г. Публичната продажба на кораба и смяната на екипажа пък предизвикаха реакция на Либия, която обвини България в пиратство.

Асен Йорданов„Нямаме специализиран морски съд, но въпреки това имаме съдебни инстанции и съдебни решения“, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ журналистът Асен Йорданов от сайта „Бивол“, който даде уточнения за морската ипотека на кораба, направена в Гърция.
„Ипотеката, която е представена пред български съд, а също така и пред Панамското консулство в Атина, е официализирана, валидирана и подписана между либийската държавна компания и „Булгаргеомин Лтд“ ДЗЗД, а доколко той е правоприемник на „Булгаргеомин“ ЕАД е друг въпрос - това е друго дружество, но тя е валидирана от гръцки нотариус в Атина с името Йоан Адриандаки. С нейните печати и нейните подписи тази ипотека е внесена в консулството на Панама в Атина, за да бъде представена пред корабния регистър на търговския флот на Панама и корабът да бъде вписан там. Това е факт и тази ипотека е призната от българския съд, като на базата на нея ЧСИ е образувал изпълнителното дело, с което сменя собствеността на кораба, отнема го от либийската страна и го дава на „Булгаргеомин“.

Трябва да се отбележи обаче, че въпросната ипотека е фалшива, подчерта Йорданов:
„Йоан Адриандаки не е заверявала такава ипотека, т.е. въпросната ипотека, въз основа на която всичко се завърта и корабът даже е арестуван в Бургас е фалшива. На базата на фалшивата ипотека в Гърция има образувано фалшиво прокурорско производство, а Панама обявява процедура за отмяна на флага още на 27 декември и се установява, че освен ипотеката, представена пред панамското консулство, още пет сертификата са фалшиви от българска страна. За това има официален документ от Панамския корабен регистър, който е изпратен до българското външно министерство още на 27 декември. А на 31 декември „Морска администрация“ в лицето на капитан Живко Петров казва, че корабът е свободен да отплава където и да е било“.

Йорданов отрече дадената по-рано през деня информация от капитан Петров, че корабът е бил пуснат, за да бъде осъществен ремонт в турско пристанище.
„Корабът вчера направи опит да избяга от България и беше върнат със специална операция на „Гранична полиция“. Информацията я имам от наши източници“, подчерта журналистът.
„Корабът е направил опит да избяга по абсолютно криминален начин като са заглушили честотите, спрели са радиосигнала и абсолютно всичко. Имало е екшън между нашите катери, граничните и корабът, който първо е тръгнал към Иличов, а после към Одеса“.

"За да бъдат щетите малки за България - прокуратурата трябва да си свърши работата", категоричен беше Асен Йорданов от "Бивол".

Преди дни бяха образувани две досъдебни производства по случая с либийския танкер „Бадр“.

Преди това пред БНР журналистът от вестник „24 часа“ Георги Милков обясни, че историята датира от ноември 2017 г., когато либийският танкер е задържан на пристанище Бургас по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров пристигна в Мадан за разширено заседание на Областния съвет на ДПС – Смолян. "Ще се виждаме навсякъде..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове на Профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS), които обслужват най-натовареното британско..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс. Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на стойност 1 лев на кратък номер 1466. Средства са постъпили на откритата от БЧК банкова сметка, само..

публикувано на 16.08.24 в 19:15